Dokazano

Žudnja za preplanulim tenom: Sunčanje izaziva zavisnost?

Istraživanje sprovedeno na životinjama pokazalo je da lako postajemo zavisni od osećaja koji nastaje kada sunčevi zraci dođu u dodir sa našom kožom
Medicina
11:02h
Žudnja za preplanulim tenom: Sunčanje izaziva zavisnost?
Foto: Shutterstock

Želite taman ten po svaku cenu, leti se svakodnevno sunčate, redovno posećujete solarijum... Šta mislite, zašto ne možete da se oduprete žudnji za preplanulim tenom?

I pored toga što su rizici preterane izloženosti suncu i solarijumu odavno dokazani, milioni ljudi širom planete jednostavno ne mogu da odole toploti sunca na svojoj koži.

Kako se možete zaštititi od raka kože saznajte OVDE.

Takva neodoljiva za želja za sunčanjem može biti znak zavisnosti od osećaja koji imamo kada sunčevi zraci dođu u dodir sa našom kožom.

Naučnici sa Univerziteta Harvard došli su do zaključka da je delovanje i snaga zavisnosti od sunčanja slična zavisnosti od droga. To je zbog toga što sunčanje podstiče proizvodnju endorfina, poznatijeg kao hormon sreće i hemijske reakcije u telu koje izazivaju osećaj prijatnosti i smanjuju bol.

Studije sprovedene na životinjama pokazale su da se zavisnost od sunčanja kod životinja mogu javiti kroz šest nedelja, a zabeležene su i neprijatne posledice odvikavanja kada im se uskratilo sunčanje.

OVDE pročitajte kako se možete adekvatno zaštititi od sunca prema tipu kože.

U periodu izloženosti suncu, količina endorfina se znatno povećala, a u nedostatku sunčevih zraka životinje su drhtale i škrgutale zubima.

- Čini se kako smo genetski programirani da postanemo zavisni od sunca, što je s današnjim opasnim UV zračenjem problematično i donosi veliki rizik za zdravlje - kaže profesor Dejvid Fišer, vođa sprovedene studije.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs