Porast broja melanoma

Srpski dermatolozi zatražili: Zabrana solarijuma maloletnim licima!

Stručnjaci su povodom najnovijih podataka o kancerogenim efektima solarijuma ukazali da se u Srbiji se godišnje otkrije oko 500-600 novih slučajeva melanoma, a prema podacima Instituta za javno zdravlje
Vesti
06:06h
Foto: Thinkstock

Dermatolozi Srbije zalažu za potpunu zabranu upotrebe solarijuma u Srbiji za mlađe od 18. godina imajući u vidu njegovo kancerogeno dejstvo, saopštili su danas Udruženje dermatovenerologa Srbije i Odbor za melanom Srpskog lekarskog društva.

"Posle 18. godine upotreba solarijuma može biti dozvoljena samo uz informisani pristanak korisnika o svim rizicima kojima se izlaže", navodi se u saopštenju i dodaje da je takav postupak već na snazi u gotovo svim zemljama Evropske unije.

Stručnjaci su povodom najnovijih podataka o kancerogenim efektima solarijuma ukazali da se u Srbiji se godišnje otkrije oko 500-600 novih slučajeva melanoma, a prema podacima Instituta za javno zdravlje.

"Milan Jovanović Batut" zabeležen je porast te bolesti u dobnoj grupi do 29. godina, pre svega kod ženskog pola.

"Utvrđeno je da je korišćenje solarijuma odgovorno za više od 450.000 slučajeva melanoma godišnje u svetu, a samo jedan odlazak u solarijum povećava rizik za pojavu melanoma", navodi se u saopštenju usruženja dermatologa i dodaje da je istraživanje pokazalo da je rizik obolevanja od melanoma bio veći kod veoma mladih devojaka, koje su počele koriste solarijum od 16. godine.

Pregledajte desnu ruku: Otkriva da li možete da dobijete smrtonosni oblik raka!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...