Dokazano

Sačuvajte svoje oči na duge staze: Masnoće iz ribljeg ulja čuvaju vid

Naučnici savetuju upotrebu ribljeg ulja kako u starosti ne biste imali probleme sa vidom
Medicina
17:46h Autor:
Sačuvajte svoje oči na duge staze: Masnoće iz ribljeg ulja čuvaju vid
Foto: Thinkstock

Sigurno ste nekada čuli za pozitivna dejstva upotrebe ribljeg ulja, kao što je efikasno lečenje opekotina, očuvanje zdravlja srca i celokupnog organizma, a preporučuje se i trudnicama. A da li znate da se blagovremenom upotrebom ribljeg ulja može sačuvati vid za starost?

Kako riblje ulje pomaže protiv glabolje saznajte OVDE.

Postoji mnogo razloga da koristite riblje ulje, naročito ako imate problema sa vidom - savetuju naučnici Univerziteta Harvard.

Oni su proučavali efekat omega 3 masnih kiselina iz ribljeg ulja i ribe na oči i zaključili da osobe koje konzumiraju ove namirnice imaju bolji vid.

Riblje ulje štiti mrežnjaču tako što sprečava pucanje i krvarenje u zadnjem delu oka, koji može da prouzrokuje degeneraciju koja se uglavnom javlja u kasnijim godinama. Ovakva degeneracija je i najčešći razlog slepila kod starijih ljudi.

OVDE pročitajte kako da otklonite bore ribljim uljem.

Prognoze nisu baš svetle: naučnici smatraju da će se u narednih 25 godina broj ljudi sa slabim vidom i potpunim slepilom utrostručiti, za šta je odgovorno produženje životnog veka ljudi, ali i dugogodišnje oboljenje od dijabetesa.

- Masnti iz ribe i ribljeg ulja ključne su u prevenciji oštećenja oka. To saznanje nas navodi na dalje istraživanje boljih tretmana koji će sačuvati i povratiti vid, a temelje se na delovanju masnih kiselina - rekao je vođa studije, doktor Kip Konor.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs