INTERVJU

GINEKOLOG IZ GAK "NARODNI FRONT" VANJA MILOŠEVIĆ: Ako žena ne može da zatrudni, u velikom procentu uzrok je muškarac!

Poznati ginekolog Vanja Milošević, koji radi u GAK "Narodni front" otkrio je za Stil šta je sve uzrok neplodnosti kod parova, koliko je česta u današnje vreme veštačka oplodnja, ali i šta da urade oni koji se bore za potomstvo!

Medicina
11:44h Autor:
GINEKOLOG IZ GAK "NARODNI FRONT" VANJA MILOŠEVIĆ: Ako žena ne može da zatrudni, u velikom procentu uzrok je muškarac!
Foto: ATA Images

Jedan od najpoznatijih ginekologa kod nas Vanja Milošević istakao je da se danas svaki peti ili šesti par bori sa sterilitetom, medicinskim stanjem kod jednog ili oba partnera zbog kojeg ne mogu prirodnim putem da ostvare začeće.

Trudnica
foto: Shutterstock

Posebno je naglasio da je uzročnik neplodnosti u velikom procentu muškarac, iako postoji predrasuda da obično kod žene nešto nije u redu.

- O sterilitetu možemo da pričamo kada par ima redovne seksualne odnose godinu dana, iako je do skoro bilo dve, a i dalje se ne dešava trudnoća. Praksa pokazuje da je skoro polovina procenta steriliteta muški faktor - kaže dr Milošević.

Procedura pregleda kod borbe sa neplodnošću

Prema rečima doktora, okvirna granica da dođe do oplodnje je oko godinu dana uz redovne odnose, posle toga bi trebalo uraditi sve neophodne analiza. Objašnjava da se tada ispituje uzrok, primenjuju se dodatne dijagnostičke metode, inseminacija (najjednostavniji oblik asistirane oplodnje). A kada se sve ove stvari iscrpe, pristupa se vantelesnoj oplodnji.

- Partneri se sve kasnije odlučuju da imaju decu, a što imaju više godina, manja je plodnost. Najbolji reproduktivni perido je od 20 do 27 godine. Svaki pregled kod parova koji se bore sa začećem počinje od muškarca, jer je kod njega mnogo jednostavnije uraditi te osnove neinvazivne analize. Najčešće podrazumevaju spermogram i spermo kulturu, a na osnovu toga dobijemo uvid da li se radi o smanjenom broju, pokretljivosti i vitalnosti spermatozoida. Potom sledi kultivacijsko ispitivanje, androloški genetski i hormonski pregledi - priča ginekolog.

Ginekololg
foto: Shutterstock

Uzroci steriliteta

Dr Vanja Milošević je tačno podvukao šta su to glavni problemi kod žena, a šta kod muškaraca, kada je u pitanju neplodnost.

Glavne poteškoće kod dama su:

Kod muškaraca se to, kako navodi doktor, svodi na loš spermogram. A ono što često zanemaruju je:

  • pušenje,
  • alkohol,
  • uzimanje lekova,
  • korišćenje steroida,
  • nošenje uskih pantalona.

Takođe, na plodnost snažan uticaj imaju polne bolesti, hemijska kontracepcija bez kontorle i abortusi.

Dobri rezultati kod oba partnera, ali nikako da dođe do začeća - šta tada?

Otprilike 10% do 15% parova se bori sa takvom vrstom problema. Stanje kada ne postoje neki organski ili objektivni razlozi za neplodnost, a par i dalje ima problema sa dobijanjem potomstva se naziva idiopatsko.

- Idiopatsko stanje je ono za koje nemamo objašnjenja. Mada, posle detaljnih i temeljnih pretraga obično se ispostavi da postoji neki razlog. U ovakvim situacijama je najbitnije da dužina pregleda i dijagnostičkih postupaka ne obeshrabri parove. Sve to je timski rad u kojem nisu uključeni samo ginegolozi, nego i genetičari, endokrinolozi, mikrobiolozi- rekao je Vanja.

Bebe
foto: Thinkstock

Ginekolog Vanja Milošević poručuje svim parovima, koje se bore da dobiju decu, da moraju biti istrajni i uporni.

- Svi parovi ulaze u ove procese sa očekivanjem da će sve biti kako su oni želeli. Međutim, u praksi to nije baš tako. Nastupa period razočarenja, ponekad i depresije. Svakodnevno su pod stresom od iščekivanja rezultata ili izvršenja bilo kog dijagnostičkog potupka. Zato je bitno da budu što staloženiji, racionalniji i da slušaju svog lekara. Ne mogu da promene nešto što je genetski, ali mogu stečene ružne navike, zato neka potenciraju ono što ide u korist životu i zdravlju, uvek se to isplati - zaključuje ovim važnim savetom doktor.

LEPE VESTI

Neograničen broj pokušaja veštačke oplodnje o trošku države do sada su imali samo parovi koji se bore sa primarnim sterilitetom, odnosno za dobijanje prvog deteta. Ali, to pravo od utorka imaju i oni koji se bore sa sekundarnim sterilitetom! Dakle, parovi koji već imaju jedno dete, a dešava se da posle godinu ili dve dana ne mogu da dobiju drugo prirodnim putem.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs