Dodatno finansiranje vantelesne oplodnje, šansa i za muški sterilitet

Republički fond za zdravstveno osiguranje usvojio je novo Uputstvo o lečenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom, pa će tako u finansiranje procedura vantelesne oplodnje biti uključeni parovi sa dijagnozom azoospermije, kao i VTO za drugo dete i neograničen broj krioembriotransfera za prvo dete.

Vesti
Autor:
Dodatno finansiranje vantelesne oplodnje, šansa i za muški sterilitet
Foto: Shutterstock

Udruženje Šansa za roditeljstvo godinama je apelovalo na mnoge izmene koje je RFZO selektivno usvajao i na red je došlo rešavanje muškog infertiliteta i sekundarnog steriliteta. Ovo su veliki i krupni koraci koji će značiti mnogim parovima u Srbiji, navode iz Udruženja.

„Ne mogu da sakrijem radost zbog ovih promena, pogotovo zbog parova sa dijagnozom azoospermije, jer se godinama zalažemo da dobiju svoju šansu za roditeljstvo. Svesni smo iz svakodnevnih komunikacija sa parovima koliko je ovaj problem zastupljen i koliko im je finansiranje od strane RFZO važno. Do sada su oni finansirali u potpunosti ceo postupak, sada će finansirati samointervencije uz pomoć kojih dobijaju materijal, a sam VTO postupak će uz Potvrdu o zamrzavanju materijala finansirati Fond”, istakla je Sandra Jovanović, predsednica Udruženja Šansa za roditeljstvo.

Ona navodi i da je Udruženje kontaktirao veliki broj parova koji već imaju jedno dete dobijeno seksualnim putem, ali imaju poteškoća pri dobijanju drugog. I oni će sada konačno dobiti svoju priliku.

„Zaista mnogo znače sve ove novine, pogotovo onima koji nemaju dece i ulaze u ovu procedure. Treba da znaju da je ispred njih neograničeni broj stimulisanih postupaka i kriotransfera za dobijanje prvog deteta, da se ne plaše i da što pre krenu jer su godine ograničavajući faktor. Čekamo da zaživi još i Banka reproduktivnih ćelija i embriona i da zaokružimo priču oko lečenja neplodnosti. Donacija i državni registar ostaju da se reše da bi ova slagalica i put do bebe bili potpuni. Mi svakako nećemo stati dok to ne ispunimo. Želimo da svi parovi u Srbiji dobiju svoju šansu za roditeljstvo”, zaključila je Jovanović.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs