oRTOSTATSKA HIPOTENZIJA

VRTI VAM SE U GLAVI KADA NAGLO USTANETE! OVO STANJE NIJE NIMALO NAIVNO: Evo kada morate otići kod lekara!

Zamagljen vid ili vrtoglavica koja nastaje prilikom ustajanja je pojava koju ne treba zanemariti, napominju stručnjaci.

Medicina
10:07h Autor:
VRTI VAM SE U GLAVI KADA NAGLO USTANETE! OVO STANJE NIJE NIMALO NAIVNO: Evo kada morate otići kod lekara!
Foto: Profimedia

Vrtoglavica se ne dešava samo kada naglo ustanete iz kreveta. Ovaj simptom, kao i zamgaljeni vid ili slabost i malaksalost mogu se pojaviti nakon dugotrajnog sedenja.

Ukoliko radite u kancelariji i često se suočavate sa ovim osećajima, važno je da znate da se radi o ortostatskoj hipotenziji.

Ova čudna pojava poznata je i kao postularna hipotenzija, tačnije kao oblik niskog krvnog pritiska koji se pojavljuje dok ustajete.

Iako mnogima deluje bezazleno, ortostatska hipotenzija može se ispoljiti u vidu težih simptoma poput konfuzije, nesvestice ili mučnine.

vrtoglavica
foto: Profimedia

Prema rečima stručnjaka sa klivlendske klinike, ova pojava nastaje zato što krvni pritisak brzo pada dok telo menja položaj iz sedećeg u uspravan.

"Uobičajeno, krvni sudovi u donjem delu tela se sužavaju kada ustajemo, a krvni pritisak previše pada pri promeni položaja tela", istakao je kardiolog Gaj Majeda.

Kako navode istraživači sa klinike Mejo, ljudi koji su anemični, imaju manje vitamina B12, Adisonovu bolest ili bolest štitne žlezde, imaju i znatno veći rizik od hipertenzije. Osim toga, rizik povećavaju i srčane bolesti i depresija.

Dehidratacija je često veliki uzrok ortostatske hipotenzije, jer nedostatak vode može smanjiti količinu krvi koja kruži kroz vene. Ako se ove pojave dešavaju često i u dužem vremenskom periodu, trebalo bi posetiti lekara.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs