Korisno je znati

So kao lek: 7 čudotvornih upotreba najpoznatijeg začina

Osim u kuhinji, so možete da koristite i u zdravstvene svrhe. Saznajte kako da se pomoću soli rešite manjih tegoba
Medicina
20:24h
So kao lek: 7 čudotvornih upotreba najpoznatijeg začina
Foto: Thinkstock

Osim što daje ukus jelu, so je sastavni deo našeg tela, ali i života. Međutim, osim u kuhinji, možete da je koristite i u zdravstvene svrhe. Upoznajte sve blagodeti soli i rešite se brzo i lako manjih tegoba.

Bol u grlu

Napravite mešavinu od 1 kašičice soli i 2,5 decilitra vode i mešajte dok se so ne rastopi. Rastvorom grgljajte usnu duplju nekoliko puta dnevno.

OVDE pročitajte kako još možete da se oslobodite bola u grlu.

Opekotine u ustima

Ako ste pojeli nešto vruće ili ljuto i spržili jezik, napravite rastvor od pola kašičice soli i dva decilitra mlake vode i grgljajte svakih sat vremena.

Bolne i osetljive desni i afte

Napravite rastvor od 1 kašičice soli i 1 decilitra mlake vode i grgljajte. Ako imate aftu, so će da dezinfikuje ranicu u ustima.

Zubobolja

Privremeno rešenje pre odlaska kod zubara koje smanjuje bol - ispirajte usta rastvorom od 1 decilitra mlake vode, 2 kašike sirćeta i 1 kašike soli.

Alergije i upale sinusa

So je spas za iziritiranu sluznicu. Zakuvajte 2 do 3 decilitra vode i dodajte toliko soli da voda bude slana kao more (ne preslana). Čekajte da se ohladi na sobnoj temperaturi, prebacite u bočicu od kapi za nos i dva puta dnevno nakapajte nos.

Istim rastvorom možete da ispirajte nos tako što ćete da je sipate u čajnik ili sličnu posudu sa levkom, nagnite glavu nad lavaboom i sipajte u jednu, pa u drugu nozdrvu. Na kraju izduvajte nos.

OVDE saznajte kako eterična ulja pomažu protiv prehlade i upale sinusa.

Ubodi insekata

So može da ublaži bol i da smanji otok kod uboda pčele, ili nekog drugog insekta. Od soli i vode napravite gustu pastu. Nanesite je na mesto uboda, ostavite da stoji tako dok se so potpuno ne osuši. So će da smiri iritaciju na koži i smanjiće bol.

Lekoviti čaj od hrastove kore takođe umiruje ubode insekata. OVDE saznajte kako da ga koristite i za šta je još dobar ovaj čaj.

Bolne i otečene noge

Napravite kupku za noge koja će da smanji otok nogu i zglobova i da odmori noge. U lavor ulijte toplu vodu i dodajte oko 4 kašike soli i nekoliko kapi eteričnog ulja čajevca, lavande, nane ili eukaliptusa. Potopite noge oko pola sata.

A kako da smanjite bol u nogama od hodanja u štiklama saznajte OVDE.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs