REČ STRUČNJAKA

RESVERATROL SMANJUJE RIZIK OD MNOGIH BOLESTI TVRDI DOKTOR SA HARVARDA: U ovim namirnicama ga ima u izobilju!

Ovaj antioksidans je presudan za dobro zdravlje celog organizma

Medicina
Autor:
RESVERATROL SMANJUJE RIZIK OD MNOGIH BOLESTI TVRDI DOKTOR SA HARVARDA: U ovim namirnicama ga ima u izobilju!
Foto: Shutterstock

Resveratrol je "eliksir života", tako ga je nazvao Dejvid Sinkler, naučnik sa Univerziteta Harvard koji ga je i otkrio, zbog izuzetno vrednih svojstava ove supstance.

Resveratrol je antioksidans i pripisuju mu se brojna lekovita svojstava: zaštita srca i krvnih sudova, smanjenje holesterola, ima antiinflamatorno dejstvo, značajan je u borbi protiv gojaznosti, dijabetesa tipa 2, zaustavlja starenje, smanjuje bolove u mišićima ako se uzima odmah posle treninga …

Mnogobrojne naučne studije potvrdile su blagotvorno dejstvo rezveratrola na zdravlje i prevenciju nastanka različitih oboljenja, prvenstveno kardiovaskularnog sistema.

Resveratrol je fitoaleksin, odnosno spada u antimikrobne supstance koje sintetišu biljke kada su napadnute patogenima kao što su bakterije i gljive. Fitoaleksini deluju kao toksini na patogene. Vrlo brzo se akumuliraju u području patogene infekcije.

Evo čime je resveratrol tačno zaslužio naziv "eliksir žiota":

  • Resveratrol je jedan od najmoćnijih antioksidanata koji štiti ćelije od peroksidacije i uništenja.
  • Veoma je koristan za kardiovaskularni sistem. U zemljama sa kulturom konzumiranja crnog vina (Francuska), učestalost srčanih bolesti je vrlo mala. To se objašnjava činjenicom da resveratrol jača zidove krvnih sudova, smanjuje njihovu propusnost, povećava elastičnost i održava normalan pritisak. Pored toga, može da spreči stvaranje plakova holesterola i krvnih ugrušaka.
  • Uprkos činjenici da u francuskoj kuhinji ima mnogo masne hrane, resveratrol izvrsno radi na normalizaciji metabolizma masti. Čak štiti jetru od gojaznosti i dejstva alkohola.
  • Smanjivanje masti ne smanjuje samo holesterol, već i šećer. Resveratrol pomaže u prevenciji dijabetes i ublažava tok bolesti, štiti mrežnjaču kod dijabetesa, objašnjavaju lekari.

U ovim namirnicama ga ima u izobilju:

Resveratrol je prirodno prisutan u pokožici i semenkama grožđa, kikirikiju, bobičastom voću (borovnica, ribizla, malina, kupina).

Sadržaj rezveratrola je veći u crnom nego u belom grožđu, a sadrže ga takođe i kakao prah i crna čokolada.

Vino sadrži najveće količine rezveratrola u poređenju s ostalim prirodnim proizvodima, a crno vino bogatije je ovim jedinjenjem od belog vina budući da fermentacija tokom tehnološkog procesa proizvodnje traje duže kod crnog vina.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs