Zanimljivo

Dobar razlog da pijete kafu: Štiti vid!

Hlorogenična kiselina, moćni oksidans koji se nalazi u kafi, čuva zdravlje očiju tako što sprečava degeneraciju mrežnjače usled starenja. Naučnici navode da bi jedna kafa dnevno bila dovoljna da se izbegnu očne bolesti koje se manifestuju sa godinama
Medicina 06.05.2014. - 20:13h Autor: Tanjug
Foto: Thinkstock

Nakon što su ustanovili da konzumiranje kafe smanjuje opasnost od dijabetesa, naučnici su nedavno otkrili da ispijanje crnog napitka štiti vid.

 

Istraživanje nad miševima koje je sproveo tim južnokorejskih i američkih naučnika pokazao je da je kafa dobra za oči. Naime, hlorogenična kiselina, moćni oksidans koji se nalazi u kafi, čuva zdravlje očiju tako što sprečava degeneraciju mrežnjače usled starenja. Naučnici navode da bi jedna kafa dnevno bila dovoljna da se izbegnu očne bolesti koje se manifestuju sa godinama.

 

Vaša omiljena kafa otkriva koji ste tip ličnosti, više o tome pročitajte OVDE.

 

Tokom eksperimenta, miševima je ubrizgan azot monoksid, što je trebalo da kod njih izazove slepilo. Međutim, kod glodara koji su lečeni hlorogeničnom kiselinom nisu primećena nikakva oštećenja na mrežnjači. Mrežnjača, unutrašnja opna oka koja prima i organizuje vizuelne informacije, zahteva visok nivo kiseonika.

 

Kafa, banane i jogurt su idealni za početak dana. OVDE saznajte više o tome.

 

U suprotnom, postaje posebno osetljiva na oksidativni stres i proizvodnju slobodnih radikala, što dovodi do oštećenja oka, pa i do gubitka vida.

 

Buduća istraživanja mogla bi dovesti do razvoja posebnog napitka ili očnih kapi za zaštitu mrežnjače. Studija je objavljena u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry.

 

A OVDE pročitajte sve prednosti kafe.

 


 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

TAGOVI:

KafaVidOči

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...