Obratite pažnju

Istina i mit o bakterijama: Umakanjem hrane u sos se šire, ubrus je bolji od fena za ruke

Nije toliko bitno vreme, koliko vrsta hrane i vrsta površine na koju ona padne, a dvostrukim umakanjem u sos bakterije iz usta se prenose na hranu, a zatim vraćaju u usta
Medicina
22:22h Autor:
Istina i mit o bakterijama: Umakanjem hrane u sos se šire, ubrus je bolji od fena za ruke
Foto: Thinkstock

Svakodnevne higijenske navike mogu vas koštati zdravlja, i zato proverite da li vam zbog njih preti opasnost iz kupatila ili sa hrane.

Istina i mit: Pravilo pet sekundi

Pravilo pet sekundi prema kojem je hrana koja je pala na pod jestiva ako je podignemo u roku od pet sekundi, samo je upola tačno. Nije toliko bitno vreme, koliko vrsta hrane i vrsta površine na koju ona padne, otkrilo je istraživanje britanskog Univerziteta Aston. Suva hrana koja je pala na tepih bila je najviše čista, dok je najviše bakterija bilo na hrani lepljive teksture koja je pala na glatku površinu, piše Fox News.

Kako da se oslobodite legla bakterija i da očistite lako i efikasno dasku za sečenje saznajte OVDE.

Istina i mit: Polne bolesti možete da dobijete i preko wc šolje

Virusne i bakterijske polne bolesti ne mogu dugo da žive van tela, pogotovo ne na hladnoj površini poput daske na toaletnoj šolji. Šanse za zarazu su vrlo male, ali ipak postoje. Da biste se zarazili polnom bolešću s wc šolje potrebno je da vaša sluznica direktno dođe u kontakt sa zaraženom površinom. Veću opasnost predstavljaju paraziti poput stidnih vaši i trihomonijaza koje lako prelaze na ljude. Međutim, ni paraziti ne mogu dugo da žive bez ljudskog domaćina, pa je verovatnoća za dobijanje zaraze takođe mala, upozoravaju iz američkog Odeljenja za žensko zdravlje, dela Ministarstva zdravlja.

OVDE pročitajte šta su kondilomi i kako da sačuvate seksualno zdravlje.

Mit: Fen za ruke je bolji od papirnih ubrusa

Papirni ubrusi su više higijenski od fena za ruke, potvrdila je američka analiza 12 studija. Fen raspršuje bakterije po rukama i po celoj prostoriji. Za razliku od njega, trenje koje se stvara brisanjem ruku pomaže boljem uklanjanju bakterija i mikroba.

Sprečite starenje ruku dok nije prekasno jer ne mogu da se podmlade, saznajte OVDE kako.

Istina: Voda iz wc-a i fekalije mogu da dospeju na četkicu za zube

Podignuta wc daska omogućuje lakše širenje mikroba, naročito bakterije Clostridium difficile koja uzrokuje proliv. Samo jednim puštanjem vode sa podignutom daskom bakterije mogu da dospeju na predmete u kupatilu udaljene i do 25 centimetara. Zato postoji opasnost da tragovi fekalija završe na četkicama za zube ako stoje u blizini.

A odakle još bakterije vrebaju u vašem kupatilu pročitajte OVDE.

Istina: Dvostruko umakanje u sos širi bakterije

Grickalice se često poslužuju uz činiju umaka. Dvostrukim umakanjem (nakon što odgrizete komad grickalice i ponovno umočite u sos) bakterije iz usta ulaze u sos i mešaju se s drugim mikrobima, a ponovnim umakanjem vraćaju se u usnu šupljinu.

Kako da napravite efikasno prirodno sredstvo i da očistite rernu bez upotrebe hemikalija saznajte OVDE.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs