Okrenite se prirodi

Zlu ne trebalo: 6 prirodnih antibiotika koje možete naći u svojoj kuhinji!

Zatražite pomoć od prirodnih lekova pre nego što posegnete za novim pakovanjem antibiotika. Ovi prirodni su isto tako delotvorni i daleko manje opasni
Medicina 21.04.2014. - 20:54h Autor: BastaBalkana.com
Foto: Thinkstock

Kada osetimo bol zbog prehlade znamo da će nam lekar prepisati neku vrstu antibiotika koje ćemo piti nekoliko dana. Ali zašto ne biste posegli za prirodnim antibioticima koji su isto tako delotvorni kao i oni koji se prodaju u apotekama, a znatno su i zdraviji. Naučite koje biljke mogu zameniti antibiotik i šta uvek morate imati u svojoj kući.

 

Žalfija

 

„Zašto da umre čovek kom u vrtu raste žalfija?!“, pitao se Hipokrat imajući na umu biljku koja se, već hiljadama godina, koristila kao antibiotik. Žalfija ili kadulja je posebno dobra za grlo, respiratorne infekcije kao i infekcije u ustima. Takođe je korisna za želudačne infekcije i probleme u crevima. Ona pomaže i pri smanjenju temperature, groznice i bolova u telu koji se javljaju na početku prehlade i gripa. Arapi su verovali da je žalfija ključ za dug život. Naučno je dokazano da ona ima umerena, ali opsežna antibakterijska i antivirusna svojstva, a danas se redovno koristi i prilikom proizvodnje nekoliko modernih lekova…

 

Evo koje bilje da posadite za čaj i gajite ga u sopstvenoj bašti, više možete videti OVDE.

 

Med

 

Med, u svojoj sirovoj formi se koristio kao antibakterijsko sredstvo (antibiotik) mnogo pre nego što su razvijeni sintetički antibiotici, u kulturama širom sveta, za razne rane i bolesti. Danas je i naučno dokazano da ovaj sladak  lek ima antibakterijska svojstva, da može delotvorno da izleči osip na koži, opekotine i ogrebotine, očisti zube i usta od bakterija, zaustavi krvarenje desni, a delotvoran je u lečenju čireva i plikova. Prilikom lečenja rana ili upala ovim prirodnim antibiotikom, vrlo je važno da odaberete pravi med. Tamniji med ima bolju antibakterijsku moć – i on mora biti u svojoj sirovoj formi, tačnije, ne sme biti pasterizovan…

 

Izlečite anemiju sami i  to prirodnim putem, više možete da pročitate OVDE.

 

Cimet

 

U jednom istraživanju koje je sprovela grupa hirurga, otkriveno je da cimet može ubiti većinu bakterija koje se nalaze u bolnicama, dok je u drugoj studiji otkriveno da cimet može ubiti i bakterije otporne na standardne antibiotike, a u trećoj je otkriveno da je cimet moćan neprijatelj opake bakterije Ešerihije koli…

 

Napravite sami i napitak za mršavljenje koji uključuje i cimet, više pročitajte OVDE.

 

Beli luk

 

U vreme faraona, kad je Egipat bio na vrhuncu moći, beli luk se davao radnicima i robovima koji su gradili velike piramide kako bi se povećala njihova izdržljivost, snaga i,  najvažnije – da bi se zaštitili od bolesti. Luk dokazano leči ili pomaže pri lečenju mnogih bolesti, a jedan od snažnih aktivnih sastojaka u njemu se zove alicin – spoj koji pokazuje antibakterijska i antigljivična svojstva, a koji u samom belom luku igra ulogu odbrambenog mehanizma protiv napada štetočina. Naučnici su dokazali da alicin uništava mnoge bakterije, među njima i neke od najopakijih, često otpornih na standardne antibiotike. Luk efikasno leči zubobolju (dovoljno je iseckati luk i staviti na bolan zub!), kašalj, bol u grlu, kao i mnoge druge bolesti ili upale…

 

Evo zašto je dobar i proklijao beli luk, više pročitajte OVDE.

 

Karanfilić

 

Čak i danas, stomatolozi koriste ulje karanfilića kao oralan antiseptik i za dezinfekciju korenskih kanala (jako poznat  miris koji se može osetiti u skoro svakoj stomatološkoj ordinaciji). Eugenol koji se nalazi u velikim količinama u karanfiliću, važi kao primaran antimikroban spoj ove biljke koji su dokumentovali mnogi naučnici širom sveta. Ako želite da ublažite zubobolju, dovoljno je da nekoliko minuta žvačete karanfilić – i bol može potpuno prestati u roku od dva sata! Ipak, karanfilić je najefikasniji kad se od njega napravi ulje…

 

Efikasan recept za eliksir protiv bola u grlu možete da pročitate OVDE.

 

Origano

 

Postoji više od 40 vrsta origana, u kulinarstvu najčešće koristimo Origanum Vulgare, ali, najlekovitijom vrstom se smatra ulje Origanum Minutiflorum koje sadrži i do 90 % aktivnog lekovitog sastojka karvakrola. Stari Grci,  primenjivali su ulje origana za lečenje rana, zmijskih ugriza i tegoba disajnih puteva, a u srednjem veku, postalo je popularno u Evropi, u kojoj se koristilo za lečenje infekcija…

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...