malo ko zna

7 novih simptoma korona virusa: Otkriveni neočekivani znakovi zaraze!

Što više vremena prolazi, to sve više saznajemo novije simptome korona virusa

Medicina 03.11.2020. - 12:39h Autor: Stil
Foto: Shutterstock

Pandemija korona virusa paralisala je svet, a pored najraširenijih simptoma- visoke temperature, učestalog suvog kašlja i gubitka čula mirisa i ukusa, stalno se pojavljuju novi simptomi.

 

Sada su naučnici ukazali na čudne i neobične sipmtome Kovida-19, a mi vam u nastavku donosimi listu, prenosi Glamur.

 

Koronski osip


Ovaj simptom je nešto teže dijagnostifikovati. Američki dermatolozi pretpostavljaju da bi i osip mogao ukazivati na korona virus. 

 

Stoga, ukoliko osetite svrab kože, delimičan osip, mehuriće koji izgledaju kao vodene boginje, te okrugle, tačkaste mrlje na koži, niz manjih mrlja i raznih ispupčenja, trebalo bi da se posavetujete sa lekarom.

 

Da li je zapušen nos simptom korona virusa: Mišljenje stručnjaka!

foto: Shutterstock

Učestali odlazak u toalet


Lekar opšte prakse dr. Diana Gal tvrdi da osobe zaražene korona virusom mogu primetiti 'suptilne promene u svojim gastrointestinalnim navikama' pre nego što im se uspostavi dijagnoza.

 

Ona upozorava pacijente da pripaze na 'mekšu stolicu i češći odlazak u toalet jer to mogu biti znakovi zaraze korona virusom.


Zujanje i šuštanje u telu


Nakon niza izveštaja korisnika Tvitera, zaraženih korona virusom, koji su tvrdili da se osećaju kao šumeća tableta koja se otapa se u vodi, ili kao im neka struja prolazi telom, naučnici su zaključili da može biti reč o autoimunom odgovoru, povezanom s reakcijom živčanog sistema pacijenta na Kovid-19.

 

Bolne oči

 

Prema izveštaju klinike MaJo, Kovid-19 može da uzrokuje i probleme s očima poput povećanih, crvenih krvnih sudova, natečenih kapaka, preteranog suzenja i pojačanog iscetka. Iako još nije naveden kao jedan od ređih simptoma na listi Svetske zdravstvene organizacije, navodno se češće spominje u slučajevima teških infekcija, u kojima se kao jedan od simptoma navodi i povećana osetljivost na svetlost.

 

Lekari otkrili najraniji znak korone: Pre nego što se virus razvije, javlja se ovaj simptom!

foto: Shutterstock


Štucanje


Ovaj navodni simptom navodi se zbog slučaja 62-godišnjeg muškarca iz Čikaga kojem je korona virus dijagnostifikovan posle četiri dana upornog štucanja.

 

Prema izveštaju objavljenom u American Journal of Emergency Medicine, snimak pluća pokazao je da pacijent ima smanjen kapacitet pluća. Ali, ni ovaj simptom još uvek nije naveden na zvaničnoj listi Svetske zdravstvene organizacije (WHO).

 

Gubitak sluha

 

Poznat je simptom gubitka čula mirisa i ukusa, ali istraživači s Medicinskog fakulteta Univerziteta Džonsa Hopkinsa kažu da korona virusi ne utiču samo na nos i grlo, već i na uvo i mastoidnu kost lobanje.

 

Studija je analizirala tri starija pacijenta u sedmoj i devetoj deceniji života i zaključila da je virus prisutan u srednjem uhu i mastoidu.


Halucinacije


Ovaj simptom mogao bi biti povezan s delirijumom koji su prijavili neki pacijenti s korona virusom. Naime, razne blage do ozbiljne halucinacije nedavno su povezane s težim slučajevima oboljenja.

 

Pregled studija objavljenih u časopisu Psychology Research and Behaviour Management ukazao je da bi simptomi psihoze mogle biti povezane s pandemijom Kovida-19.


Evo koliko dugo možemo biti blizu zaraženog, a da ne dobijemo koronu!

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...