kovid-19

Evo koliko dugo možemo biti blizu zaraženog, a da ne dobijemo koronu!

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) nedavno je ispitao definiciju bliskog kontakta tokom pandemije korona virusa

Medicina
Autor:
Foto: Shutterstock

Prethodno se bliskim kontaktom smatrala osoba koja provede najmanje 15 minuta na udaljenosti manjoj od dva metra od osobe zaražene korona virusom.

Međutim, sada se veruje da 15 minuta ne mora biti uzastopno. Bliskim kontaktom smatra se osoba koja je bila na manje od dva metra od zaražene osobe minimalno 15 minuta za 24 sata.

Zašto je taj podatak izmenjen?

Zatvorski čuvar u Vermontu pozitivan je na korona vrirus nakon višestrukih, ali kratkih kontakata sa šestoricom asimptomatskih zatvorenika.

Naime, u smeni od osam časova, imao je 22 susreta sa zatvorenicima u trajanju za 17 minuta.

Da li je zapušen nos simptom korona virusa: Mišljenje stručnjaka!

foto: Shutterstock

Postavlja se pitanje da li ovaj podatak znači da smo bezbedni ako provedemo manje od 15 minuta u blizini osobe zaražene Kovid-19.

Nažalost, ne uvek!

Petnaest minuta je samo smernica.

"Želite dati neke široke smernice koje se lako pamte, ali zapravo se radi o celini", kaže Neal Goldstein, profesor epidemiologije na Univerzitetu Dreksel u Filadelfiji.

Rizik može biti manji u dužem periodu, a veći u kraćem. Mnogo je promenljivi koje utiču na količinu virusa koju neko primi, a to je zapravo najvažnije", rekao je Goldstein.

Osim vremena izloženosti korona virusu, bitno je i da li osoba ima simptome, ima li ih uošte ili ih je razvila kasnije, jeste li bili napolju ili u zatvorenom prostoru, da li se prostorija dovoljno provetravala, koliko je još ljudi bilo u njoj i šta ste radili.

Na primer, ako ste sedeli i pevali u podrumu zgrade, a ne u parku, rizik je veći da se zarazite u kratkom periodu.

Lekari otkrili najraniji znak korone: Pre nego što se virus razvije, javlja se ovaj simptom!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs