šta mislite?

Izabrana je najtraženija reč 2020. godine: Skok popularnosti za čak 115.000 odsto, evo koja je!

Potraga za značenje reči vrtoglavo je porasla nakon 11. marta

Vesti
Autor:
Izabrana je najtraženija reč 2020. godine: Skok popularnosti za čak 115.000 odsto, evo koja je!
Foto: Profimedia

Američka izdavačka kuća Meriam-Vebster, posebno poznata po rečnicima engleskog jezika, i Savez za nemački jezik (GfdS) izabrali su odvojeno reč godine na svojim jezicima- u pitanju je pandemija.

U godini u kojoj je više od milion i po ljudi u svetu preminulo od Kovida-19, pandemija je bila najčešće tražena reč u našim rečnicima, saopštili su iz Merriam-Vebstera.

Pandemija se definiše kao “pojava bolesti na širokom geografskom području (više zemalja ili kontinenata) koja zahvata znatan deo populacije”, navodi se na stranici Merriam-Vebster.com. Koreni reči su grčki – “pan” (svi) i “demos” (narod).

Skok od čak 115.000 odsto

Potraga za značenjem reči vrtoglavo je porasla nakon 11. marta kad je Svetska zdravstvena organizacija proglasila pandemiju. Skok je bio čak 115 hiljada odsto u odnosu na isti dan 2019. godine, prenosi Rojters.

Nakon očekivanog svrstavanja pandemije na prvo mesto, na drugo su izabrali ‘lokdaun’ (zatvaranje).

Na trećem mestu je kovanica verschwörungserzählung (teorija zavere), na četvrtom engleski pojam Black Lives Matter (Crnački životi su važni), a na petom akronim AHA (abstand, hygiene, alltagsmaske – distanca, higijena, zaštitna maska), česta poruka nemačkoj javnosti u vreme pandemije.

Kada je bezbedno viđati se sa osobom koja je preležala korona virus: 3 ključna uslova!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs