VODITE RAČUNA

Ove simptome mnogi ignorišu, a ne bi nikako smeli: Jasno ukazuju da sa štitnom žlezdom nešto nije u redu!

Dobro osluškujte svoje telo i znake koje vam šalje

Medicina
Autor:
Foto: Shutterstock

"Osnovna funkcija štitne žlezde i razlog njenog postojanja je proizvodnja i lučenje hormona T4 i T3. Hormoni štitne žlezde su glavni regulatori organizma i ključni su za odrađivanje svih procesa koji se odvijaju u organima i tkivima", pojasnio je dr. med. Josip Staničić, specijalist nuklearne medicine.

 

Štitna žlezda pomaže telu da korist energiju, održava pravilan rad mozga, srca i mišića.

 

Kada ona ne radi pravilno javljaju se simptomi koje mnogi zanemaruju i tek kad bude kasno odu kod lekara. Štitna žlezda može da radi ubrzano (hipertireoza) ili da se njen rad uspori (Hipotireoza). U oba slučaja potrebna je lekarska pomoć. Evo na koje promene u organizmu treba obratiti pažnju: 

Hipotireoza – simptomi

 

Klasični simptom hipotireoze mogu uključivati umor, zatvor, osetljivost na hladnoću, neregularne menstruacije, vrtoglavicu, suvu kožu, dobijanje na kilaži. 

 

Hipertireoza – simptomi

 

Kada je previše aktivna štitna žlezda javljaju se simptomi poput preskakanja srca, anksioznosti, drhtanje ruku, osetljivost na visoke temperature, neredovni ciklusi, nesanica i gubitak kilograma.

 

Svi ovi simptomi ne moraju nužno da znače da patite od poremećaja štitne žlezde, ali ukliko primetite barem 2 simptoma u isto vreme, najbolje bi bilo da posetite lekara i odradite detaljne analize.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...