Obratite pažnju

5 dečjih bolesti koje mogu da budu fatalne za odrasle: Izuzetno zarazne i opasne!

Deca ih relativno lako savladaju, ali kod odraslih mogu da izazovu veoma teške komplikacije

Medicina
Autor:
5 dečjih bolesti koje mogu da budu fatalne za odrasle: Izuzetno zarazne i opasne!
Foto: Shutterstock

Većina ljudi u detinjstvu prođe uobičajene dečje bolesti kao što su ovčije boginje, rubeole, zauške i druge, ali neki ipak uspeju da ih zaobiđu. To je možda trenutno dobra vest, ali je i potencijalna opasnost jednom kada odrastete i dobijete svoju decu, koja će se verovatno zaraziti ovim bolestima u vrtiću.

Ovo su najčešće i najopasnije:

1. Rubeola

Tipični znakovi su osip na licu i temperatura, kao i zapaljenje i otok limfnih čvorova. Bolest traje od 14 do 21 dan. Deca lako podnose ovu bolest, ali odrasli se teže izbore sa ovom infekcijom. Trudne žene su u najvećoj opasnosti, tačnije beba - trudnica može da ima blažu formu bolesti, ali posledice mogu biti pobačaj ili ozbiljna oštećenja ploda, poput bolesti srca, nervnog sistema, slepilo, katarakta i još mnogo toga. Rubeola se prenosi kapljično, dakle, veoma lako.

Onaj ko je jednom preležao rubeole, ima doživotni imunitet i zato je ranije bilo najbolje kada ga deca dobiju u vrtićkom uzrastu. Danas deca primaju zaštitu od rubeola kroz MMR vakcinu.

Ako ne osećate ukus ovih 10 namirnica, verovatno imate korona virus!

foto: Shutterstock

2. Magareći kašalj

Ako kapalj traje duže od dve nedelje, a za to nema očiglednog razloga, onda može da se radi o magarećem kašlju. Čak nije ni važno da li ste vakcinisani u detinjstvu, jer zaštita traje oko 12 godina, i nakon toga opet možete da se razbolite. Isto kao i virus rubeole, i magareći kašalj se prenosi kapljično. Uzročnik magarećeg kašlja (gram-negativan bacil Bordetella per­tussis) uništava resice bronhija i tako izaziva karakterističan kašalj koji je toliko snažan da može da izazove povraćanje, čak i pucanje rebara, kao i otoke. Magareći kašalj može da uzrokuje i pneumoniju. Iako je veoma naporan, deca ga uglavnom podnesu lako, dok je kod odraslih neophodno dugo lečenje antibioticima. Danas postoji vakcina i protiv magarećeg kašlja.

3. Zauške

Ovo je možda najpoznatija dečja bolest za koju se zna da je izuzetno opasna za odrasle. Manifestuje se zapaljenjem pljuvačnih žlezda, bolom i otokom iza ušiju. Veoma je opasan za muškarce jer zapaljenje može da pređe na testise, što može da dovede do neplodnosti. Među opasnim komplikacijama kod odraslih nalaze se i meningitis, upala mlečnih žlezda kod žena i gluvoća. Deca danas dobijaju zaštitu od zauški takođe kroz MMR vakcinu.

4. Ovčije boginje (Varičele)

Veoma zarazan Varičela Zoster virus prenosi se kapljičnim putem i kod nas je poznat pod imenom ovčije boginje. Kod dece se javlja u blažoj formi i retko dolazi sa komplikacijama. Kod odraslih je, pak, situacija opasnija - temperatura je veoma visoka, javlja se izuzetno bolni osip, herpes. Posebno su ugrožena pluća i bubrezi, a u težim slučajevima može da dođe do trajnih poremećaja u zgrušavanju krvi, oštećenja vida... Virus Varičela Zoster je izuzetno opasan za trudnice.

5. Šarlah

Ova bolest se nekada smatrala fatalnom. Danas je situacija drugačija, ali i dalje može da izazove ozbiljne komplikacije. Ova bolest smatra se ozbiljnom i kod dece, ali je oni podnose dosta lakše nego odrasli. Kod odraslih šarlah može da izazove probleme sa srcem, bubrezima, zglobovima i centralnim nervnim sistemom. Kada infekcija uđe u telo, patogen oslobađa toksine, izazivajući bol u grlu, a zatim toksin može dalje da putuje kroz telo i pravi štetu na ostalim organima. Lečenju šarlaha najbolje pomaže pravovremeno uzimanje antibiotika. Protiv šarlaha ne postoji vakcina. Izazivač je streptokoka iz grupe A.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs