Obratite pažnju na sastojke

Nova saznanja: Parabeni u kozmetičkim preparatima mogući uzroci raka

Istraživanje sprovedeno u Velikoj Britaniji pokazalo je da žena na sebe dnevno nanese oko 515 hemikalija sadržanih u dezodoransima, kremama i karminima, pri čemu se paraben nalazi u 90 odsto proizvoda koje svakodnevno koristimo
Medicina
08:06h Autor:
Nova saznanja: Parabeni u kozmetičkim preparatima mogući uzroci raka
Foto: Thinkstock

Parabeni spadaju u kategoriju sredstva za konzerviranje, a njihova je zadatak da spreče kvarenje i razvoj mikroorganizama, bakterija, gljivica i buđi u raznim preparatima.

Nažalost, oni se redovno i često koriste u dekorativnoj kozmetici (karminima, puderima, senkama za oči, rumenilima, maskarama), kao i u kremama za lice i telo, proizvodima za samotamnjivanje, pastama za zube i dečijim kremama.

Istraživanje sprovedeno u Velikoj Britaniji pokazalo je da žena na sebe dnevno nanese oko 515 hemikalija sadržanih u dezodoransima, kremama i karminima, pri čemu se paraben nalazi u 90 odsto proizvoda koje svakodnevno koristimo, piše portal Magazin.

Razlozi zbog kojih stručnjaci upozoravaju na opasnosti njihove upotrebe leže u činjenici da se ne razgrađuju u ljudskom organizmu, već se talože oko kostiju, srca i u grudima, pa tako nastaju razne vrste karcinoma. Na primer, nanošenjem dezodoransa koji u sebi sadrži paraben, telo može da upije 20 do 60 odsto upotrebljenih parabena koji će putem kože ući u organizam i aktivirati ćelije raka.

Istraživanja su, takođe, pokazala da se parabeni mogu pronaći čak u uzorcima tkiva dojke kod žena koje godinama ne koriste dezodoranse, zbog čega stručnjaci preporučuju da se koriste proizvodi bez parabena koji traju kraće jer nema parabena koji ih konzervira, ali su zdraviji.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs