virus pobegao iz laboratorije?

Otkriće naučnika koje bi moglo promeniti sve: Kineski rudari su bili zaraženi koronom još 2012. godine?


Naučnici veruju da se virus, jednom kada je ušao u rudare, “razvio” u SARS-CoV-2, “neobično patogeni korona virus koji se prilagođava ljudima

Medicina
09:59h Autor:
Otkriće naučnika koje bi moglo promeniti sve: Kineski rudari su bili zaraženi koronom još 2012. godine?
Foto: Shutterstock

Korona virus se prvi put proširio s mokre pijace u kineskom gradu Vuhan u decembru prošle godine. Ali, naučnici sada tvrde da se KOVID-19 prvi put pojavio još 2012. godine oko 1.6000 kilometara dalje u kineskom rudniku.

Naime, rudari su tada radili sa tajanstvenom bolešću koja je sličnoj upali pluća nakon što su bili izloženi šišmišima, piše The New York Post.

Virusolog Džonatan Latham i molekularni biolog Allison Vilson došli su do otkrića proučavajući tvrdnje kineskog lekara Lija Xua koji je lečio rudare i njihove uzorke tkiva poslao Institutu za virologiju u Vuhanu na testiranje.

“Dokazi koje sadrži naveli su nas da preispitamo sve što smo mislili da znamo o poreklu pandemije Covid-19”, napisali su Latham i Vilson u članku objavljenom 15. jula na njihovoj internet stranici “Independent Science News”.

Latham je za The New York Post rekao da je korona virus “sigurno pobegao” iz laboratorije u Vuhanu.

7 najvažnijih činjenica o korona virusu do kojih smo došli od početka pandemije!

foto: Shutterstock

Uklanjali izmet šišmiša

U aprilu 2012. godine, u rudniku Mojiang u jugozapadnoj kineskoj provinciji Junan razbolelo se šest rudara nakon što su proveli više od 14 dana uklanjajući izmet šišmiša. Trojica od njih su na kraju umrla.

Lekar Li Xu, koji je lečio rudare, u svom članku opisuje kako su pacijenti imali visoku temperaturu, suv kašalj, upaljene delove tela i u nekim slučajevima, glavobolju, sve simptome koji su sada povezuju s koroom" rekli su Latham i Vilson, te dodali:

"Način na koji su rudari lečeni, uz pomoć respiratora i raznim lekovima, uključujući steroide, lekove za razređivanje krvi i antibiotike, takođe podseća na lečenje pacijenata obolelih od kovid-19 širom sveta".

Značajan susret

Nakon raznih sprovedenih testova na hepatitis, denga groznicu, pa čak i HIV, lekar se posavetovao s raznim stručnjacima širom Kine, uključujući virusologa Zhonga Nanshana, međunarodnog heroja koji je 2003. upravljao epidemijom SARS-a i koji važi za najvećeg kinseskog naučnika.

“Susret sa Zhongom Nanshanom je značajan. To podrazumeva da su bolesti šestorice rudara bile vrlo zabrinjavajuće i, drugo, da se korona virus sličan SARS-u smatrao veroVatnim uzrokom", rekli su.

Lekar je takođe poslao uzorke tkiva rudara u laboratoriju Vuhan, žarište istraživanja korona virusa u Kini. Naučnici su tamo otkrili da je izvor zaraze korona virus sličan SARS-u iz kineskog mršavog šišmiša, navodi se u tezi.

Virus se prilagodio ljudima, a uzorci su nekako ‘pobegli’ iz laboratorije prošle godine, nakon čega je došlo do pandemije.

Iako su naučnici iz laboratorija u Vuhanu prikupili uzorke korona virusa od šišmiša u istom rudniku, propustili su sve to da povežu s događajima iz 2012. godine, rekao je Latham za The Post.

Naučno otkriće: Evo kako geni mogu uticati na komplikacije kod zaraženih koronom!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs