Što pre se rešite loših navika

Loše navike koje praktikujemo svaki dan: Rešite ih se!

Kad prekrstite noge, spavate na stomaku i odlažete odlazak u toalet, organizmu pravite veliki problem
Medicina
13:34h Autor:
Loše navike koje praktikujemo svaki dan: Rešite ih se!
Foto: Thinkstock

Možda se zdravo hranite i dovoljno spavate, ali su velike šanse da radite neke od ovih stvari koje ostavljaju posledice na vaše zdravlje a da toga uopšte niste svesni. Evo koje navike pod hitno treba da promenite:

Sedite prekrštenih nogu

Sedenje prekrštenih nogu može povećati krvni pritisak, a može izazvati upale vena u nogama i povećati rizik od stvaranja ugrušaka u krvnim sudovima.Spavate na stomakuSpavanjem na stomaku stavljate vrat u neprirodan položaj, što veoma često dovodi do bolova i ukočenosti u gornjem delu tela.Kaiš vam je previše stegnutNošenje kaiša sužava struk, ali loše utiče na organe za varenje jer stvara pritisak na stomak i tako dovodi do vraćanja želudačne kiseline u jednjak. Simptomi mogu biti od gorkog ukusa u ustima do gorušice ili bolova u gornjem delu stomaka, kašlja, pa čak i do otežanog gutanja.

Ovo je pet loših navika koje su uzrokuju besane noći, više ćete naći u tekstu OVDE.

Pogrbljeni stePogrbljeno držanje može dovesti do bolova u ramenima, leđima, kao i do mišićne neravnoteže. Ispravite se!Vozite dugo bez pauzePreduga vožnja ima isti efekat kao i prekrštene noge, jer se krv zadržava u nogama, što može stvoriti ugruške u venama. Svakih 150 kilometara napravite pauzu i prošetajte se da biste poboljšali protok krvi.

Rastežet

e se čim se probudite

Rastezanjem leđa čim se probudite dovodite diskove leđa u rizik. Diskovi postanu hidrirani preko noći, što na njih stvara veći pritisak kada ustanete, pa su osetljiviji na stres poput istezanja. Zagrejte se malim aktivnostima (skuvajte kafu, operite zube), pa se tek onda rastegnite.

Ove navike uništavaju vaše zdravlje, upoznajte se sa njima u tekstu OVDE.Torbu uvek nosite na isti načinNošenje teške torbe preko istog ramena svaki dan može dovesti do mišićne neravnoteže i bolova u ramenu, a posledice mogu biti povrede ili hronični bol. Torbu naizmenično nosite na oba ramena ili smanjite njenu težinu.Odlažete odlazak u toaletAko dugo odlažete odlazak u toalet kad vam je nužda, rizikujete infekciju urinarnog trakta. Bakterije u urinu brzo se razmnožavaju, tako da vrlo lako može doći do problema.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs