UPOZORAVAJUĆE REČI

Imunolog dr Srđa Janković: Evo zašto sada i mladi umiru od korone!

Imunolog dr Srđa Janković, član Kriznog štaba vlade Srbije za borbu protiv virusa korona, objasnio je razloge porasta žrtava Covida 19 među mladima.

Medicina
Autor:
Imunolog dr Srđa Janković: Evo zašto sada i mladi umiru od korone!
Foto: Shuterstock

Dr Janković je istako da postoji faktor rizika kojem oni mogu da budu izloženi, a da toga nisu ni svesni.

On je objasnio da je smrtnost mladih osoba od virusa Covid 19 i kod nas i u svetu i dalje u najvećem broju slučajeva povezan sa nekim pridruženim oboljenjima, koja su već narušila imuni sistem pacijenta, što je "plodno tle" da korona podivlja u organizmu. Međutim, to nije isključivo pravilo – i to potvrđuje porast smrtnih slučajeva od korona virusa među mlađom populacijom i kod nas i u svetu.

"Ne mora ništa da znači. Osobe koje imaju hronična oboljenja koja slabe imuni sistem i organizam sigurno i dalje imaju pojačan rizik od od nepovoljnog ishoda infekcije viruom Covid 19, ali postoji i ona nevidljiva predispozicija. Neko prosto može da ima takav genetski sklop, takav organizam koji ima određenu slabu tačku i dok ta tačka nije napadnuta – osoba neće ni znati da je ima. To je taj fenomen Ahilove pete ili za mlađe čitaoce, koji vole Tolkina, ja uvek pričam o zmaju Šmaugu, koji ima neprobojno oko osim na jednom mestu – i baš na tom mestu ga pogodi strela. Mi ne poznajemo svoj imunološki sistem i da li on i gde ima Šmaugovih rupa, ali sigurno je da ih jedna grupa ljudi ima", objasnio je dr Janković.

Među novoobolelima od virusa Covid 19 u Srbiji prednjači mlađa populacija (20 – 40 godina), a epidemiolozi kao razlog tome navode nepridržavanje mera – pre svega nošenja zaštitne opreme i držanja socijalne distance.

(Stil.kurir.rs/Blicžena)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs