VODITE RAČUNA

Rak jajnika je nateže ustanoviti: Ako primetite bilo koji od ovih simptoma, hitno se obratite lekaru!

Ova podmukla bolest ne pokazuje jasne simptome sve dok se ne razvije, zato dobro osluškujte svoje telo

Medicina
Autor:
Foto: Shutterstock

Više stotina hiljada žena širom sveta oboli od raka jajnika i on postaje sve češće oboljenje. Prve simptome je teško ustaoviti, zato je važno pratiti i najmanju promenu na telu. 

 

Rak jajnika se ne registruje tako lako sve dok ne dođe do 3. ili 4. faze. Razlog za to je prostor u kojem se rak nalazi, a to je abdomen i karlica. Kako rak napreduje, u pomenutom području ima sasvim dovoljno prostora da bi se organi pomerali, a usled čega je simptome veoma teško primetiti.

 

Sve dok ne dođe do manjka prostora ne dolazi ni do simptoma. Ipak, čak i tada znaci mogu biti prilično uobičajeni. Međutim, u slučaju da primijetite neki od sledećih simptoma, obavezno se obratite doktoru.

 

Krvarenje

 

Neredovno menstrualno krvarenje (krvarenje koje se pojavljuje između ciklusa, u neredovnim razmacima) najčešće se javlja kod žena koje imaju stromalni tumor jajnika. Stromalni tumori proizvode estrogen koji može uzrokovati periodično krvarenje, a do kojeg može doći čak i nakon menopauze.

Nadimanje

 

Ovo je veoma česta pojava kod većine žena, posebno kada je reč o PMS-u. Međutim, ukoliko konstantno imate ovaj simptom, bilo bi i više nego mudro da se što pre obratite doktoru.

 

Povećan osećaj sitosti

 

Do nakupljanja tečnosti može doći usled rasta i razvoja raka jajnika.

 

Problemi sa disanjem

 

Kasni stadijumi raka jajnika mogu da dovedu do problema sa disanjem. Kako tumor raste, on može početi da pritiska pluća i onemogućiti sposobnost normalnog udisanja i izdisanja vazduha.

 

Grčevi

 

Često ih ima skoro svaka žena, posebno za vreme menstruacije. Upravo iz tog razloga ih i ne povezuju sa bilo čim drugim. Međutim, uopšte nije neuobičajeno za tumor koji se razvija u karlici da izaziva bol u donjem delu stomaka. A s obzirom na to da je ovaj nelagodni bol prilično sličan menstrualnim grčevima, većina žena pretpostavlja da je reč o benignoj stvari.

Bol u leđima

 

Usled raka jajnika može doći do pojave bola u leđima, kada se tečnost akumulira u karlici ili kada se tumor širi u abdomenu ili karlici, a čime direktno nadražuje tkivo u donjem delu leđa.

 

Loša probava

 

Zapravo, ovdje je reč o gorušici i gasovima

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...