NE DOZVOLITE KIČMI DA STRADA

Podmuklo i bolno stanje savremenog života: Saznajte do detalja kako da ublažite simptome bola i prestanete da se mučite!

Simptomi diskus hernije mogu biti veoma bolni, neprijatni i mogu značajno uticati na kvalitet života. Saznajte zašto nastaje, kako se leči kako da ublažite simptome i bol.

Medicina
Autor:
Podmuklo i bolno stanje savremenog života: Saznajte do detalja kako da ublažite simptome bola i prestanete da se mučite!
Foto: Profimedia

Bazični i najčešći simptomi diskus hernije – problema koji predstavlja oštećenje diskova između dva leđna pršljena, su jak bol koji nastaje usled iritacije okolnih nerava . Najčešće se javlja u donjem delu kičme, takozvanom lumbalo- sakralnom delu.

Najčešći znaci ili simptomi diskus hernije su:

  • Bol u ruci ili nozi: Ako je vaša diskus hernija u donjem delu leđa, obično ćete osećati najintezivniji bol u gornjem delu glutealnog mišića, butini ili donjem delu noge. Može takođe obuhvatiti i deo stopala. Ako je vaša diskus hernija u vratu, bol će najintezivniji biti u ramenu i ruci. Ovaj bol može sevajući, ali i konstantan tup i dugotrajan.
  • Ukočenost ili trnjenje: Ljudi koji imaju diskus herniju često osećaju ukočenost ili trnjenje u delu tela gde prolazi pogođeni nerv.
  • Slabost: Mišići koji su povezani sa pogođenim nervom imaju tendenciju slabljenja. To može dovesti do sprečavanja ili ometanja vaše sposobnosti za podizanje ili držanje stvari.

Najćešći uzroci diskus hernije:

Diskus hernija je najčešće rezultat postepenog trošenja ili degeneracije diska tokom starenja. Pored toga, uzrok može biti i neka povreda, dugotrajan nepravilan položaj tela, kao i nasledna sklonost ka ovom stanju. Dodatni faktori rizika su prekomerna telesna težina, poslovi koji zahtevaju dugo sedenje ili stajanje u nepravilnom položaju, kao i poslovi fizičke prirode, koji zahtevaju podizanje tereta.

Ne tretirana diskus hernija može dovesti do komplikacija – pritiska na ceo nervni koren, koji može dovesti do trajne slabosti donjih ekstremiteta i paralize. U takvim slučajevima, nejčešće je neophodna operacija, kako bi se izbegle pomenute posledice.

Diskus hernije može se prevenirati i u određenoj meri odgoditi njena pojava ukoliko redovno vežbate i jačate mišićnu muskulaturu leđnih i stomačnih mišića, posebno prilagođenim vežbama, pazite na svoj položaj tela i održavate normalnu telesnu težinu

Lečenje diskus hernije podrazumeva proces dijagnostike koji uključuje pregled neurologa, magnetnu rezonancu i druge testove, a simptomi se uglavnom tretiraju protivupalnim lekovima, antimuskulatornim relaksantima i fizikalnom terapijom. Još jedan od vrlo delotvornih tretmana je tretman dekompresije, koji se obično sastoji od 10 tretmana, a pomaže u smanjenju pritiska na ugroženi nerve.

Kranji i poslednji resurs je operacija kičme, koja se preporučuje kada stanje postane nepopravljivo, a bol i imobilitet počnu značajno da ugrožavaju kvalitet života.

Važno je da znate, pre nego što se opredelite za operaciju, da neki alternativni tretmani mogu dati veoma dobre rezultate u olakšanju bola i smanjenju neprijatnih propratnih simptom diskus hernije.

  • Kiropraktika: Utvrđeno je da nameštanje kičme može biti efikasno za bolove u leđima koji imaju dugotrajan karakter.
  • Akupunktura: Iako su rezultati skromni, čini se da akupunktura prilično olakšava hronični bol u leđima i vratu.
  • Masaža: Ova ručna terapija može pružiti kratkoročnu pomoć ljudima sa hroničnim bolom u donjem delu leđa.
  • Joga: Kombinacijom fizičke aktivnosti, vežbe disanja i meditacije, joga može poboljšati funkcionisanje i ublažiti hronični bol kod nekih ljudi.
  • Koristite toplotu ili hladnoću: U početku hladne obloge mogu da se koriste za ublažavanje bolova i upale. Posle nekoliko dana, možete da pređete na tople obloge koji će da omoguće olakšanje i smanje bol.
  • Izbegavajte previše odmaranja u krevetu: Previše ležanja u krevetu može prouzrokovati krute zglobove i slabost mišića, što može komplikovati vaš oporavak. Umesto toga, odmorite se u položaju koji vam odgovara 30 minuta, a posle toga idite u kraće šetnje ili radite neki lakši kućni posao.

Važno je istaći da sve pomenute alternativne metode lečenja diskus hernije će dati značajno bolje rezultate i odložiti dalju dageneraciju, ukoliko se sa njima počne u ranoj fazi razvoja ovog stanja.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs