Tajna medecine istoka

Tačka dugovečnosti Zu San Li: Masažom ove tačke usporite starenje, smršajte i pomozite organima

Iskoristite neprocenjivo drevno znanje i za 10 minuta dnevno pomozite svom telu da ojača imunitet, stimuliše organe i ozdravi
Medicina
09:12h Autor:
Foto: Shutterstok

Japanska legenda kaže da je u davna vremena živeo jedan srećan čovek koji je dobio od svog oca neprocenjivo znanje – znanje o tački dugovečnosti ili tački od stotinu bolesti.

 

Sledeći zapovesti svog oca, sin je svakodnevno masirao ovu tačku i doživeo je rađanje i smrt nekoliko imperatora. Masiranje tačaka je jedna od najstarijih metoda lečenja na Istoku, koja broji već nekoliko hiljada godina. Ukupno, ljudsko telo poseduje 365 tačaka i 12 glavnih meridijana, što podseća na broj dana i meseci u godini.

 

Delovanje takve masaže (akupresure, pritiskom prstiju na određene tačke), zasnovano je na učenjima o meridijanima i kanalima koji su povezani sa određenim organima.

 

U kineskoj medicini telo se posmatra kao energetski sistem, tako da kroz masažu može da se utiče na tok energije i funkcionalnu aktivnost organa

 

Aktiviranje tačke Zu San Li daje trajni podmlađujući i isceljujući efekat, sprečava starenje. U Kini je ova tačka poznata kao – „tačka dugovečnosti“, u Japanu – „tačka od stotinu bolesti“.

 

Gde se nalazi ta čarobna tačka - Zu San Li - na našem telu?

 

Tačka dugovečnosti se nalazi ispod čašice kolena. Da biste je pronašli, pokrijte koleno dlanom iste ruke. Tačka se nalazi između završetaka malog i domalog prsta, u vidu manjeg udubljenja izmedju kostiju.
Možete je pronaći i na drugi način.

 

Morate sesti na pod, pritisnuti čvrsto stopala ka podu i povući ih prema sebi, ne podižući pete od poda. Primetićete da se ispod kolena stvorilo uzvišenje. Pronađite najvišu tačku ovog uzvišenja, stavite na nju prst i zauzmite startnu poziciju. Tačka na koju ste pritisnuli prstom i jeste ta tačka – Zu San Li.

 

Za šta je odgovorna ova tačka na našem telu i zašto je japanci nazivaju – tačkom od stotine bolesti?

 

- kontroliše rad organa koji se nalaze u donjoj polovini tela
- kontroliše rad kičmene moždine u delovima koji su odgovorni za pravilno funkcionisanje gastrointestinalnog trakta, digestivnog trakta, polnih organa, bubrega, nadbubrežne žlezde.

 

Uz pomoć masaže tačke Zu San Li može da se poveća aktivnost nadbubrežnih žlezda, najmoćnijih žlezda koje imaju ulogu glavnog čuvara zdravlja čoveka. One luče u krv adrenalin, hidrokortizon i druge važne hormone. Ako svakodnevno masirate „tačku dugovečnosti“ , moguće je normalizovati rad nadbubrežnih žlezda, koje obavljaju sledeće funkcije u organizmu:

 

- normalizacija krvnog pritiska
- normalizacija glukoze, insulina
- suzbijanje upalnih procesa u organizmu
- regulacija imune funkcije čoveka

 

Takođe, masiranjem tačke Zu San Li, možete:

 

- poboljšati varenje
- lečiti bolesti gastrointestinalnog trakta
- tretirati posledice moždanog udara

 

Masaža ove tačke pomoći će vam da steknete samopouzdanje, prevaziđete stres i napetost, pronaći će unutrašnju stabilnost.

 

Masirajući ovu tačku možete izlečiti mnoge bolesti, uključujući impotenciju, štucanje, zatvor, gastritis, nemogućnost zadržavanja urina. U velioj meri povećava imunitet, čovek postaje zdrav i sposoban za život.

 

Kako možete uticati na „tačku dugovečnosti“?

 

Masirati tačku Zu San Li je bolje u jutarnjim časovima, pre ručka. 9 puta kružnim pokretima u smeru kazaljke na satu na svakoj nozi, naizmenično (9 puta na jednoj, pa 9 puta na drugoj). I tako 10 minuta, ukupno.

 

Pre početka masaže zauzmite udoban, opuštajući položaj (sedeći). Umirite disanje i skoncentrišite se na svoje osećaje. Uronite u stanje harmonije i razumevanja toga da počinjete proces ozdravljenja. Takva masaža ima stimulativno dejstvo.

 

Masirati tačku možete prstima ili zrnom bilo koje žitarice (heljde, ovasa, pirinča, itd.)
A možete i zalepiti na ovu tačku isečen na pola čen belog luka i ostaviti na 1-2 sata (dok koža ne pocrveni).
Svakodnevna masaža tačke Zu San Li u večernjim časovima pogodna je za gubitak težine – 400-500 grama nedeljno. Ali, nemojte masirati direktno pred spavanje, da ne biste izazvali nesanicu.

 

http://www.youtube.com/watch?v=lgJG_v_bUFw
za vreme mladog meseca

 

- Osam dana posle nastanka mladog meseca, obavezno masirajte ovu tačku ujutru, naimenično na svakoj nozi u smeru kazaljke na satu. To je najbolje efikasno vreme masaže za jačanje imuniteta, poboljšanja rada svih organa i usporavanje procesa starenja.
- Pre ručka, naizmenično na svakoj nozi, prema kazaljkama sata, za poboljšanje opšteg tonusa, pamćenja, rada kardiovaskularnog i sistema za varenje.
- Posle ručka, sinhronizovano na obe noge, protiv stresa, nervoze i razdražljivosti, kod glavobolja i poremećaja sna.
Uveče, u suprotnom smeru od kazaljke na satu, naizmenično na obe noge, za povećanje metabolizma i smanjenje telesne težine.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...