NOVO ISTRAŽIVANJE

Potpuno izlečenje od korone je moguće uz pomoć antitela? Dr Hilari otkriva sve o metodi u koju lekari polažu sve nade!

Korona virus može da ima fatalne posldice, naročite za one koji već imaju narušeno zdravlje. Trenutno ne postoji vakcina, ali lekari veruju da bi antitela mogla da pomognu u oporavku

Medicina
Autor:
Potpuno izlečenje od korone je moguće uz pomoć antitela? Dr Hilari otkriva sve o metodi u koju lekari polažu sve nade!
Foto: Shuterstock

Lekari ubrzano rade na pronalasku leka, a novo istraživanje, objavljno u listu "Zbornik radova Nacionalne akademije nauka", otkrilo je da postoje naznake da bi lek mogao da se pronađe uskoro.

Prvo istraživanje je pokazalo da bi antitela osobe koja je preležala korona virus mogla da budu korisna u lečenju drugih pacijenata sa težom zdravstvenom slikom, rekao je doktor Hilari za list "Expres"

Studijom je bilo obuhvaćeno 10 teško bolesnih pacijenat, starih između 34 i 78 godina, koji su imali otežano disanje i bol u grudima. Svih 10 pacijenata je primilo 200ml transfuzije krvne plazme.

To znači da je bila upotrebljena krvna plazma bogata antitelima pacijenata koji su se uspešno opravili od virusa.

Svako ko preleži virus, stvara određena antitela i imunitet na korona virus. Njihova antitela bi mogla da pomognu drugima da se oporave, uvereni su lekari.

Istraživači su zabeležili smanjenje svih simptoma kod teško obolelih pacijenata nkon 3 dana, uključujući kašalj i temperaturu nakon transfuzije plazme.

Pored toga, poboljšane su i funkcije jetre i pluća, kao i nivo kiseonika, dok je nivo antitela ostao visok posle transfuzije.

Lekari su rezultate označili kao "izvanredne", ali ova terapija nije nova ideja - ona je korišćena tokom španske pandemije gripa 1918. godine.

Istraživači sa Medicinske škole sa univerziteta u Šangaju rekli su da njihovi nalazi sugerišu da je terapija krvnom plazmom siguran i obećavajući tretman za pacijente obolele od Covida-19.

Navodi se da se nastavlja sa istraživanjem, kao i da je vrlo moguće, u bliskoj budućnosti, započeti ovaj vid lečenja.

(stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs