PROVERA

Dr Norton kreirala test koji daje precizne rezultate: Za 30 sekundi proverite da li su vam pluća zdrava! (VIDEO)

Za pola minuta saznaćete u kakvom stanju su vaša pluća

Medicina
10:04h Autor:
Dr Norton kreirala test koji daje precizne rezultate: Za 30 sekundi proverite da li su vam pluća zdrava! (VIDEO)
Foto: Shutterstock

Plućne bolesti su sve češće, a u najrizičnijojj grupi su svakako pušači, kažu lekari. Kod raka pluća, simptomi se pojavljuju postepeno kao kašalj, iskašljavanje i kratkoća daha, prvo pri naporu, a kasnije i u mirovanju.

Pre ngo što uradite test, postavite sebi ova pitanja:

1. Kašljete li često više puta na dan? 2. Kad kašljete, iskašljavate li često sluz? 3. Ostajete li bez daha brže od svojih vršnjaka? 4. Jeste li stariji od 40 godina? 5. Jeste li pušač ili bivši pušač?

Ako ste odgovorili s "DA" na tri i više pitanja, potrebno je odmah posavetovati se sa lekarom koji će vas uputiti na spirometriju, odnosno ispitivanje plućne funkcije.

Međutim, postoji i test koji možete da izvedete kod svoje kuće, a koji može da otkrije da li postoje neke promene koje mogu da ukazuju na razvijanje raka pluća.

Test kuckanja prstima (Schamroth window test) radi se tako što spojite dva prsta, jedan prema drugome. Kada ih spojite, između dve pločice nokta trebalo bi da bude slobodan prostor.

Ako tog prostora nema, a prsti imaju blagi oblik kupole, to može biti znak veoma ozbiljnih bolesti kao što je tuberkuloza ili rak pluća, navodi Ema Norton iz Bupe - internacionalne zdravstvene kompanije, za Huffington Post.

Stanje kada čovek prilikom izvođenja testa nema slobodan prostor između dva prsta dr Norton naziva "nail clubbing".

"Većina ljudi koji imaju karcinom pluća ni ne znaju za navedeni test", kaže dr Nordon i dodaje: "Ali upravo on može da upozori na mogućnost raka pluća. Test koriste medicinski stručnjaci kao delimičnu metodu potvrđivanja stanja, ali svako može sam da ga uradi, traje samo nekoliko sekundi."

Evo kako lekari objašnjavaju, zašto je ovaj test dobar?

Kod obolelih od raka plića javlja se oticanje prstiju u većini slučajeva. Naučnici sa Univerziteta u Lidsu nedavno su otkrili zašto dolazi do toga. Naime, bolesti pluća kao što su tumori uzrokuju 10 puta veću proizvodnju PGE2, koja pomaže u smirivanju upala u plućima, nego što je telu potrebno. Ona se zatim skuplja u vrhovima prstiju i uzrokuje njihovo oticanje.

Oticanje prstiju događa se u tri faze. U prvoj nokti postaju mekši, u drugoj fazi dolazi do zakrivljenja noktiju dok treća faza podrazumeva zadebljanje krajeva prstiju.

Simptomi koji prate rak pluća su i:

  • kašalj koji ne prestaje dve ili tri nedelje
  • infekcije grudnog koša koje se stalno vraćaju
  • iskašljavanje krvi
  • trajni umor ili nedostatak energije
  • teško disanje, bolovi prilikom disanja ili kašljanja
  • gubitak apetita, neobjašnjivo mršavljenje
  • poteškoće s gutanjem
  • trajni bol u grudima ili ramenima.

U video prilogu pogledajte kako izgleda test:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs