Prva strada jetra

Sindrom prljave krvi: Simptomi da vam zdravlje neprimetno propada, a lek je nadohvat ruke!

Znate li šta je to efekat kamile?

Medicina
Autor:
Sindrom prljave krvi: Simptomi da vam zdravlje neprimetno propada, a lek je nadohvat ruke!
Foto: Shutterstock

Voda je uključena u većinu metaboličkih i hemijskih procesa koji se dešavaju u našem telu svake sekunde. Ona je deo krvnih ćelija, podstiče varenje i rad mozga. Zbog toga, nedostatak vode može da naruši funkcije svih organa i sistema, kao i da dovede do razvoja hroničnih bolesti i slabog zdravlja.

Sindrom prljave krvi

I pored toga što svi znamo koliko je ispijanje vode važno, mnogi se ne drže toga pa je njihovo telo konstantno dehidrirano. Spolja, nedostatak vode u tkivima je nevidljiv, ali u pozadini se starenje ubrzava, metabolizam i regeneracija smanjuju. Lekari ovo stanje nazivaju "sindromom prljave krvi", direktno ga povezujući sa ranim moždanim udarom, patološkim bolestima jetre, srčanim udarima...

Efekat kamile

Ljudska jetra je jedinstven sistem koji je filter našeg tela. Ne samo da stvara važne enzime, već i reguliše proces nakupljanja tečnosti u tkivima. Jedna od malo poznatih funkcija je "efekat kamile". Zahvaljujući njemu, organ može dugo da održava optimalan nivo hidratacije u ćelijama zahvaljujući pravilnoj preraspodeli vode.

Napitak po receptu lekara iz Rusije: Obnavlja jetru, izbacuje toksine i poboljšava stanje kože!

foto: Shutterstock

Kada voda uđe u telo, jetra počinje da deluje poput sunđera, apsorbujući što više vlage. Ona pažljivo apsorbuje korisne materije i elemente u tragovima, pokušavajući da ih održi duže vreme. S manjkom, dehidracijom ili nedostatkom vitamina, telo postepeno oslobađa rezerve, održavajući zdravu ravnotežu i metaboličke procese.

Nedavna zapažanja lekara pokazala su da jetra nakuplja molekule čiste vode i izvlači je čak i iz voća i povrća koje smo jeli. Prolazeći kroz telo radi pročišćavanja, ona deponuje dragocene rezerve "za suve dane".

"Efekat kamile" počinje da deluje kada čovek pije malo čiste, visokokvalitetne vode, preferirajući kafu, jak čaj ili slatka gazirana pića. Kofein i tanin dobro toniraju, ali intenzivno ispiraju tečnost iz tkiva, izazivajući dehidraciju svih organa.

Kada je dehidrirana, jetra postepeno oslobađa kvalitetnu vodu u krvotok, podržavajući stvaranje novih ćelija, podstičući metabolizam, zarastanje rana i funkcionisanje imunog sistema. Zbog toga ne primećujemo nedostatak tečnosti, osećamo se budno i aktivno, ne znajući da jetra radi pod konstantnim naporom.

Sindrom prljave krvi i hronična dehidracija

Ako ne pijete dovoljno čiste vode, organizam se prilagođava primanju tečnosti iz kafe, pića ili sokova. Razvija se hronična dehidracija tkiva, koja postepeno "ubija"jetru, troši njenu snagu i sposobnosti. Toksini i proizvodi raspadanja nakupljaju se i zagađuju ljudsku krv.

Vežbe sa peškirom za bolan i ukočen vrat: Najjednostavniji način da se oslobodite napetosti u mišićima! (VIDEO)

foto: Thinkstock

Skriveni simptomi i znakovi nedovoljnog unosa obične čiste vode:

  • Kožne bolesti, osip, crvenilo ili staračke pege na telu
  • Gojenje bez promene ishrane
  • Digestivni problemi, pojava gastritisa ili kiseline
  • Razvoj hipertenzije, napadi visokog krvnog pritiska ili migrene
  • Stalni osećaj umora, loš san, razdražljivost
  • Bol u zglobovima, slabost mišića.

Ako unosite minimum vode, krv postaje gusta, njen sastav se menja, broj krvnih ugrušaka u krvnim sudovima može da poraste. najteža posledica može biti srčani ili moždani udar, koji se razvija u pozadini i bez zdravstvenih tegoba.

Hroničnu dehidraciju je teško dijagnostikovati, ali je u pitanju stanje koje bukvalno "potkopava" telo iznutra. Ako postoje latentne virusne infekcije, osoba može osetiti tinitus, glavobolju, utrnulost ekstremiteta usled nedostatka vode. Uz patogene streptokoka ili stafilokoka, mogu se javiti i probavne tegobe, akne na koži, hronični sinusitis i pijelonefritis.

Ovo je prvi pokazatelj da imate hipertenziju: Lekari ukazuju na simptom koji ne smete ignorisati!

foto: Shutterstock

Kako rešiti problem dehidracije: korisni saveti

Ako u organizmu postoje znaci hroničnog nedostatka vode, obratite pažnju na to koliko tečnosti pijete tokom dana. Norma koju preporučuju lekari je 30 ml po kilogramu telesne težine. Tu količinu podelite na male porcije, ispijajući nekoliko gutljaja svakih 20-30 minuta.

Lekari preporučuju borbu protiv dehidracije na sledeći način:

  • Smanjite upotrebu kafe i jakog čaja, ne koristite gazirana i energetska pića da biste utolili žeđ
  • Pijte čistu vodu bez dodatih ukusa
  • Svakodnevno jedite sveže voće, pripremajte salate i smutije od povrća uz dodatak peršuna, celera...
  • Ne menjajte običnu vodu mlekom ili sokovima

kad se prebacite na ispravan režim ispijanja vode, telo se postepeno navikava da dobija potrebnu količinu. Ali, hroničnu dehidraciju možete u potpunosti rešiti tek nakon 4-5 meseci.

Problem dehidracije i "prljave" krvi aktivno proučavaju lekari u različitim zemljama. Bez obzira na starost i pol, važno je pridržavati se režima ispijanja, svakodnevno piti čistu vodu bez ugljen dioksida i nečistoća, smanjiti broj šoljica kafe. Nakon što prestane da bude hronično žedno, naše telo će zahvalno reagovati sa mnogo energije, ojačanim imunitetom i odličnim zdravljem.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs