Saveti

Pobedite prolećni umor: 10 faktora za bolju životnu energiju

Umor nam govori da je proleće pred vratima. Ali isto tako nam govori da se nismo pravilno hranili tokom zime. Obratite pažnju na hranu i tečnost i bićete odmorni
Medicina
16:40h Autor:
Pobedite prolećni umor: 10 faktora za bolju životnu energiju
Foto: Thinkstock

Razlog prolećnog umora počiva u tome što čovekov organizam nije sposoban da se naglo prilagodi promenama u atmosferi, a posle zime je još i dodatno metabolički iscrpljen. Oni koji pate od prolećnog umora mogu da olakšaju tegobe uzimanjem vitamina, minerala i fizičkom aktivnošću. Dakle, treba početi od tanjira.

U borbi protiv umora idealna je i riba. Istraživanja pokazuju da ishrana bogata ribom stimulativno deluje na procese u organizmu i obezbeđuje dodatnu energiju. Jelovnik treba da obiluje laganim obrocima, svežim voćem i povrćem. Ne zaboravite na pravilo koje nalaže da se svakodnevno uzimaju tri glavna i dva međuobroka, ali oni moraju da budu prilagođeni godinama, polu, aktivnostima i postojećim hroničnim tegobama.

Rešite se umora sa lica u pet jednostavnih trikova.

1. Vitamini

Brzo i efikasno umor otklanja vitamin C, pa se preporučuje uzimanje agruma, kivija, ali i paprike i peršuna koji su naročito bogati ovim vitaminom. Dobre su i namirnice bogate rastvorljivim vlaknima, kao što su jabuke, zob i mahunarke.

2. Gvožđe

Neki od simptoma nedostatka gvožđa koji ima važnu ulogu u izgradnji hemoglobina i jačanju imunog sistema, jesu česta pospanost i loše raspoloženje. Mešovitom ishranom može da se obezbedi oko 10-30 miligrama gvožđa dnevno. Najbogatiji izvori su džigerica, meso, jaja, piletina, riba, soja, bundeva, zob, grašak, smokva. Gvožđe će se bolje resorbovati iz hrane uz pomoć vitamina C.

Za sve one koji pate od anemije, evo teksta u kojem možete pročitati kako nastaje anemija i kako se leči.

3. Tečnost

Dnevno treba popiti oko dva litra tečnosti. Voda regulišete probavu i na taj način se brže izbacuju nakupljeni toksini, čime se smanjuje i osećaj umora. Po želji, u vodu može da se doda malo limunovog soka, ovaj napitak je dobar za osveženje. Korisna je i mineralna voda koja gasi žeđ i dovodi u ravnotežu nivo minerala u organizmu, reguliše varenje i vraća neophodnu snagu.

4. Vežbanje

Svako jutro kada ustanete iz kreveta prvo se dobro istegnite, pa uradite seriju od nekoliko čučnjeva, trbušnjaka i sklekova. Poželjno je i da svakoga dana pola sata posvetite trčanju, brzom hodanju, plivanju ili vožnji bicikla. Kad god možete, na posao idite peške. Vežbe podstiču organizam na veće stvaranje energije. Vežbanjem se povećava dotok kiseonika u ćelije, što će učiniti da telo bude odmornije i pripremljenije za obaveze koje slede.

Ukoliko ste odlučili da vežbate kod kuće, predlozi o načinu vežbanja pročitajte OVDE.

5. Odmor

Protiv prolećnog umora može da pomogne i zdrav san od osam sati i odlazak na spavanje ranije nego obično. Ujutru, čim se probudite, ustanite iz kreveta bez odlaganja, nemojte da se izležavate bez potrebe.

6. Tuširanje

Preporučuje se jutarnje tuširanje naizmenično toplom i hladnom vodom, ali da hladna bude na kraju, a uveče opuštanje u toploj kupki sa eteričnim uljima, koja će osvežiti kožu i povoljno uticati na varenje.

Naučnici otkrili da je tuširanje jednom nedeljno dovoljno, tekst pročitajte OVDE.

7. Masaža

Dok ste pod tušem možete da se izmasirate mlazom mlake vode. Krvotok će se ubrzati, a talas pozitivne energije će preplaviti telo. Posle tuširanja istrljajte se snažno peškirom, od nogu nagore.

8. Svetlo

Kad god možete izađite u prirodu i uživajte u prirodnoj svetlosti koja utiče na poboljšanje raspoloženja i na smanjenje pospanosti. Svetlost takođe smanjuje proizvodnju hormona melatonina koji izaziva pospanost.

Tekst o tome kako svetlo utiče na naše raspoloženje pročitajte OVDE.

9. Čajevi

Jednom do dva puta nedeljno treba očisti organizam, najbolje prirodnim biljnim čajevima. Čaj od sleza i ekstrakt korena maslačka pomažu pri izlučivanju otpadnih materija iz bubrega, a uvin čaj je odličan diuretik i čistač urinarnog trakta. Listovi i latice ruže deluju osvežavajuće i pročišćavaju organizam - dobri su diuretici i ubrzavaju eliminaciju otrovnih materija. Preporučuje se i sirup od koprive koji se priprema tako što se u tri i po litara vode potopi 80 vrhova mlade koprive i četiri limuna isečena na krugove. Ostaviti jedan dan poklopljeno. Iscediti i kuvati uz dodatak limunske kiseline i tri i po kilograma šećera. Kada se ohladi sipati u boce od tamnog stakla. Čuvati na hladnom mestu ili u frižideru. Sirup razblaživati sa vodom prema ukusu.

Krvna grupa određuje koji čaj najviše odgovara vašem telu, a tekst možete pročitati OVDE.

10. Alkohol

Treba ograničiti uzimanje alkohola, jer deluje depresivno na centralni nervni sistem, a smanjuje i nivo šećera u krvi. Takođe treba izbegavati kafu, crni čaj, gazirane napitke i slatkiše.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs