pokazala studija

Otkriće koje može da olakša život dijabetičara: Da li ova tehnika može da smanji potrebu za dnevnim dozama insulina?

Nekoliko studija na životinjama je pokazalo da postupak može biti veoma efikasan

Medicina
20:02h Autor:
Otkriće koje može da olakša život dijabetičara: Da li ova tehnika može da smanji potrebu za dnevnim dozama insulina?
Foto: Shutterstock

Dijabetes tipa 2 se obično javlja kada telo stvara nedovoljno insulina, hormona koji sakuplja šećer u krvotoku, a povezan je sa načinom života.

S druge strane, tip 1 uzrokuje imunološki sistem koji uništava ćelije koje proizvode insulin u gušterači, prenosi Daily Mail.

Nema leka i pacijentima su potrebne višestruke doze insulina koje se ubrizgavaju svakodnevnim injekcijama. Nekim pacijentima se transplantacija ćelija koje proizvode insulin u jetru, što potencijalno može da smanji potrebu za insulinom.

Međutim, čak i uz lekove protiv odbacivanja, ćelije se napadaju, a jedno ispitivanje na Univerzitetu British Columbia u Vankuveru je otkrilo da je polovina ćelija izgubljena u roku od nekoliko dana.

Lekovi za ograničavanje takvih napada mogu takođe da izazovu nuspojave, kao što su povećani rizici od infekcija i raka.

Mast je lek: Ako se koristi ovako, leči srčane bolesti i dijabetes!

foto: Shutterstock

Međutim, naučnici su ispitivanju podvrgrli životinje, te došli do zanimljivog otkrića da se dijabetes može pobediti novom tehnikom - implantacijom ćelija koje proizvode insulin u oči.

Na taj način je smanjena potreba za redovnim injekcijama insulina kod više od polovine kod životinja, a sada treba da se testira i na ljudima.

U novoj studiji će se ćelije ubrizgavati pacijentima u prednju komoru - prostor ispunjen tečnošću između šarenice i unutrašnje površine rožnjače napred. Ovo područje je izabrano jer ne pokreće imunološki napad na strana tela.

Na Bascom Palmer Eye Institutu u Americi, deset pacijenata s dijabetesom tipa 1 koji su slepi na jedno oko, otočne ćelije će ubrizgati u oko kroz sitni rez na rožnjači. Postupak, izveden pod anestezijom, traje oko 25 minuta.

Pacijenti će se pratiti šest meseci kako bi se proverilo kako lečenje utiče na njihove potrebe za insulinom i da li su simptomi i nivo šećera u krvi u boljem stanju.

Kad su lekari sa Instituta Bascom i Univerziteta u Majamiju presadili ćelije u oko babuna s dijabetesom, proizvodnja insulina kod životinja povećala se posle tri meseca, dok je potreba za spoljašnjim insulinom opala za 60 odsto. Vid nije bio ugrožen.

"S nestrpljenjem čekamo rezultat ispitivanja kako bismo videli je li ovaj transplantacijski pristup siguran za oko i jesu li transplantirani otočići efikasni u lečenju dijabetesa", kaže dr.Ali Aldibiat, stručnjak za dijabetes i endokrinologiju Instituta za dijabetes Dasman u Kuvajtu i počasni naučni saradnik na Univerzitetu Njukasl.

Doktor Gabrijel Kazens tvrdi: Dijabetes se može izlečiti za 30 dana, ako se hranite ovako!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs