pokazala studija

Heliko bakterija je posebno opasna: Ali ako je ovako lečite smanjuje rizik od raka želuca!

Naučnici tvrde da ova terapija uništava heliko bakteriju

Medicina
17:45h Autor:
Heliko bakterija je posebno opasna: Ali ako je ovako lečite smanjuje rizik od raka želuca!
Foto: Shutterstock

Heliko bakterija izaziva infekciju koju danas ima pola populacije, najčešće naseljava želudac, a povećava i rizik od raka želuca.

Naime, iskorenjivanje bakterije koja izaziva čir na želucu može da prepolovi izglede za rak želuca među ljudima u čijim porodicama neko ima rak želuca.

Rak želuca u porodici podrazumeva dvostruko ili trostruko veći rizik za rak želuca, a rizici su veći među ljudima koji su zaraženi heliko bakterijom, navodi tim naučnika u časopisu New England Journal of Medicine.

Nova studija koja je obuhvatila oko 1676 dobrovoljaca prosečno 9,2 godine, predstavljalo je pokušaj da se vidi da li može iskorenjivanje bakterije uz pomoć dva antibiotika i leka koji blokira stvaranje želudačne kiseline da smanji rizik od raka.

Izlečite heliko bakterije: Prirodni lek koji uništava bolest u korenu! (RECEPT)

foto: Shutterstock

Smanjen je rizik od raka za 55 odsto

Od 844 osobe na placebo terapiji njih 2,7 posto razvilo je rak, dok se kod grupe koja je bila na terapiji antibiotika rak pojavio kod samo 1,2 odsto.

U 30 posto slučajeva antibiotska terapija nije uništila Heliko bakteriju. Ali, kad jeste rizik se smanjio na 0,8 odsto što znači 73 odsto manje izgleda za pojavu raka želuca.

Rezultati su “dobra vest jer mislimo da jednonedeljno ili dvobedeljno uzimanje antibiotika može da spreči rak želuca”, kaže autor studije dr. Il Ju Čoi iz južnokorejskog nacionalnog centra za borbu protiv raka.

On kaže da bi bilo mudro da se kod osoba čiji je neki član porodice bolovao od raka želuca i koje su podvrgnute gastroskopiji obavi i test na Heliko bakteriju.

“Ako postoji zaraza treba je lečiti”, kaže on.

Test na bakteriju iz daha može da pokaže je li antibiotska terapija delovala. U 10 do 30 odsto slučajeva u kojima bakterije prežive terapiju, treba probati druge lekove.

Ovih 7 opasnih bakterija vrebaju iz hrane: Samo ovako ćete se zaštititi!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs