naučno otkriće

Zašto je stvarna stopa smrtnosti od korone još uvek nepoznanica: Naučnici otkrili kako se izračunava!

Donosimo vam pregled piutanja koja bi mogla pomoći boljem razumevanju stope smrtnosti od KOVID-19

Medicina
Autor:
Zašto je stvarna stopa smrtnosti od korone još uvek nepoznanica: Naučnici otkrili kako se izračunava!
Foto: Shutterstock

Broj preminulih od korona virusa u svetu premašio je milion, ali stručnjaci se još uvek trude da shvate ključni podatak merenja stope smrtnosti, odnosno izračunavanje postotka zaraženih patogenom koje umiru od posledica bolesti.

Kako se izračunava stopa smrtnosti?

Da bi se izračunala stvarna stopa smrtnosti potrebno je uporediti broj umrlih s ukupnim brojem zaraženih, a to ostaje nepoznato jer je teško izmeriti pun obim asimptomatskih slučajeva.

Dr Nestorović: Kako da kupusom i koprivom izlečite čir na želucu, helikobakteriju i alergiju na ambroziju! (RECEPTI)

Mnogi ljudi koji se zaraze korona virusom jednostavno nemaju simptome.

Naučnici tvrde da je ukupan broj infekcija eksponencijalno veći od trenutnog broja potvrđenih slučajeva, koji sada u svetu iznosi 33 miliona. Mnogi stručnjaci veruju da KOVID-19 verovatno ubije 0,5 posto do 1 posto zaraženih osoba, što ga čini globalno veoma opasnim dok se ne pronađe efikasna vakcina.

“Stopa smrtnosti kod osoba mlađih od 20 godina verovatno iznosi jedan na 10.000, dok kod starijih od 85 godina premine otprilike svaki šesti pacijenat”, rekao je dr. Kristofer Marej, direktor Instituta za matematiku i evaluaciju zdravlja na Univerzitetu Vašington u Sijetlu.U

foto: Shutterstock

Šta je stopa smrtnosti?

Evidentan je pad stope smrtnosti kada se meri u odnosu na broj pozitivnih na korona virus. Po Rojtersovoj statistici, na područjima poput Amerike, stopa smrtnosti znatno je pala od aprila do avgusta . U aprilu je iznosila 6,6 posto, a u avgustu nešto više od 2 posto.

Ali, stručnjaci smatraju da je uočeni pad uglavnom rezultat većeg broja testiranja u u poređenju s testiranjima sprovedenim u prvim danima pandemije, zbog čega se i otkriva više zaraženih s blagim simptomima ili onih koji ih uopšte nemaju.

Na veći broj preživelih uticao je i kvalitetniji način lečenja teže obolelih kao i poboljšana zaštita rizičnih grupa.

“Danas mnogo više znamo o potencijalnim komplikacijama i o načinima koji nam omogućuju da ih prepoznamo i uspešno lečimo. Ako ste se korona virusom zarazili tokom 2020. godine, radije biste da to bude danas nego u martu”, kaže dr. Ameš Adalja iz univerzitetskog centra za sigurnost zdravlja Džon Hopkins u Baltimoreu.

Dobro obratite pažnju: Sve ovo mogu biti simptomi karcionoma, koje je veoma lako prevideti i pripisati nečemu drugom!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs