obratite pažnju

Prevencija i lečenje išijasa: Ako ovo radite, pogoršaćete stanje!

Ovaj skup simptoma nastalih nagnječenjem jednog od pet kičmenih korenova živaca koji zajedno čine išijadični živac treba adekvatno lečiti

Medicina
Autor:
Foto: Shutterstock

Išijas ili išijalgija je skup simptoma nastalih nagnječenjem jednog od pet kičmenih korenova živaca koji zajedno čine išijadični živac.

 

Najčešći uzrok je diskus hernija - oštećenje ili pucanje diskusa između pršljenskih tela, koji vrši pritisak na koren nerva različitog stepena i intenziteta.


Simptomi su: bol, ograničeni pokret, osećaj trnjenja, slabost mišića ukoliko je došlo do pritiska i na motornu granu nerva.


Različite dužine trajanja

 

Prema dužini, išijas može biti akutni (traje manje od 6 nedelja), subakutni (6-12 nedelja) i hronični (duži od 12 nedelja).

 

"Akutni se leči mirovanjem prva dva do tri dana od pojave prvih simptoma, odnosno bolova, kao i uzimanjem lekova protiv bolova i upale. Takođe, preporučuje se da budete u položaju koji smanjuje bol, kao i da izbegavate sedenje.

 

Ukoliko se simptomi ne smanjuju, obratite se lekaru.  Nakon detaljnog pregleda stručnjaka treba vežbati, najčešće duboke stabilizatore trupa i ići na redovnu fizikalnu terapiju", kaže fizioterapeut Maja Cesarec.

 

Oprezno s oblogama

 

"Ako stavite toplu oblogu pogoršaćete stanje i pojačati upalu.  Ako se pak radi o mišićnom spazmu i na bolno mesto se stavi hladni obloga, mišić će se dodatno stisnuti i pogoršati simptome", ističe fizioterapeut i dodaje da ako imate bolove morate se obratit lekaru. 

 

Pacijenti često koriste komplementarne metode lečenja kao što su akupunktura ili kiropraktika kako bi si trenutno olakšali i smanjili bol.

 

Međutim, tako nećete rešiti uzrok problema zbog kojeg je išijas nastao, nego samo njegove simptome.Ako te metode koristite zajedno s odgovarajućim tehnikama fizioterapije moguće je da će se simptomi i uzrok išijasa potpuno povući.

 

Ne treba leći u krevet

 

"Uz standardnu terapiju lekovima protiv bolova i izbegavanje naprezanja, treba znati da bol u krstima ne prolazi sam od sebe. Ako nakon sedam do deset dana ne dođe do spontanog smirenja bola, uzroci mogu biti promene u funkciji kičme koje se otkrivaju detaljnim ispitivanjima", kaže traumatolog Zvonko Kejla, te dodaje:

 

2 pokreta koji otključavaju išijadični nerv: Momentalno blokiraju bol! (FOTO)

foto: Shutterstock

"Kad vas uhvati bol u leđima, treba svaki dan da održavate tonus mišića i da pazite na kilažu jer svaki kilogram više dodatno opterećuje kičmu i dovodi do promene položaja tela koja se pomiče prema napred. Tako se balans kičme menja, a mišićni stabilizatori naprežu."

 

On kaže da ukoliko želite da ojačate stabilizatore, treba da radite na svakoj od tih grupa istovremeno, jer samo tako ćete imati zdravu kičmu.

 

Ključni su trbušni i leđni mišići

 

"Nažalost kod simptoma koji dugo traju i pojačavaju se i proed lekova kojemo pijete, nekad je potrebno obratiti se lekaru jer je moguće da vam treba operacija, naglašava on.

 

Zbog toga se za prevenciju išijasa i bolova u donjem delu leđa preporučuju i vežbe za učvršćivanje donjih trbušnih i leđnih mišića, koje ćete raditi svakodnevno.

 

  • Ako radite vežbe na podu ili prostirci, stavite zamotani peškir ispod glave, odnosno potiljka, a ne ispod vrata.
  • Leđa moraju biti čvrsto na podu, a u lumbalnom delu ne smeju da "beže" prema gore.

 

Lekari tvrde da aluminijumska folija leči bol u leđima i vratu: Evo kako!

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...