Opšte zdravstveno stanje tela zavisi od ph ravnoteže. Lekari kažu da je važno smanjiti kiselost organizma i povećati unos alkalnih namirica.
Kada je ph nivo tela uravnotežen, on nas štiti od raznih bolesti, pa čak i nastanka raka. Telo može biti alkalno ili kiselo, a kako bi se čovek dobro osećao i bio zdrav vrednost pH treba da bude između 7,3 i 7,5.
Ljudsko telo svakog dana pokušava da samostalno održi optimalni nivo pH, ali konzumiranjem određene hrane možete mu pomoći u tom procesu. Unosom određenih namirnica značajno ćete pomoći organizmu da održi balans koji je nam je preko potreban.
Svremen nači ishrane i većina namirnica koje su nam dostupne su bogate zasićenim mastima, šećerom, natrijuma i hlorida, a sve to povećava kiselost organizma.
Posledica narušenog balansa je umor, bezvoljnost, nadutost i uopšteno loš osećaj. Uz to, sa godinama telo postaje kiselije, a to uzrokuje rizik od pojave teških oboljenja, od srčanih bolesti do pojave raka.
Namirnice mogu biti kisele ili alkalne. Lekari ne preporučuju da potpuno izbacite kisele naminrnice iz ishrane, već da pametno birate pri svakom obroku.
Uglavnom se dešava da nam je telo previše "kiselo", a evo koji simptomi ukazuju na to:
- Zatvor i nadutost
- Manjak energije i koncentracije
- Problemi sa težinom
- Loš ten i suva, beživotna koža bez sjaja
- Bolest desni, karijes i neprijatan zadah
- Česte prehlade
- Bolovi u mišićima i zglobovima
Kako biste smanjli kiselost tela i povratili ph vrednost, hranite se po ovom principu:
Sledeće namirnice spadaju u vrlo kisele, pa ih stoga koristite u minimalnim količinama:
- Suhomesnate namirnice
- Prerađene žitarice
- Mleko
- Beli pirinač
- Beli hleb
- Alkoholna pića
Naredne spadaju u srednje kisele i one se mogu da se nađu na trpezi češće:
- Smeđi pirinač
- Mahunarke
- Pileće meso
- Jaja
- Integralni hleb
Namirnice koje su alkalne i u kojima možete da uživate bez griže savesti su:
- Sveže povrće i voće
- Zdrave masti (riblje ulje, maslinovo i kokosovo ulje)
- Morski plodovi
- Slatki krompir
- Sokovi od povrća
- Jabukovo sirće
- Kiseli kupus
- Avokado