Sačuvajte zdravlje

Med, sirće, karanfilić, so: Recepti za efikasno oslobađanje bola u grlu

Olakšajte bol u grlu kod prve pojave bola i crvenila, isprobavajući neke od ovih recepata za grgutanje koje možete da koristite više puta dnevno
Medicina
19:54h Autor:
Med, sirće, karanfilić, so: Recepti za efikasno oslobađanje bola u grlu
Foto: Thinkstock

Grgutanje tečnosti jedan je od najjednostavnijih i najefikasnijih za ubijanja bakterija i olakšanje simptoma upaljenog grla, naročito kod prehlade. Kod prve pojave bola i crvenila isprobajte neke od ovih recepata za grgutanje koje možete da koristite više puta dnevno. Ipak, ako bol ne prolazi, gutanje je otežano i povišena temperatura se ne smiruje nekoliko dana, posetite lekara da bi utvrdio da li su vam potrebni antibiotici.

1. So i voda

Ovo je tradicionalan i vrlo jednostavan lek za bol u grlu. U šoljicu tople vode sipajte četvrtinu kašičice soli i dobro promešajte. Najbolje je da voda bude što toplija, jer hladan rastvor neće biti efikasan. Da biste pojačali antiseptički efetak ovog rastvora, u njega možete da dodate i malo antibakterijske vodice za ispiranje usta, koja će da neutrališe kiselinu u ustima i smanjiće osećaj grebanja grla. Uzimajte manje gutljaje i progrgutajte punu šoljicu, ali nemojte da gutate. Kod svakog ispiranja usta, pripremite sveži rastvor.

2. Limun i vodaPomešajte jednu kašičicu sveže isceđenog soka od limuna sa jednom šoljicom mlake vode. Ako koristite vruću, mogli biste da neutrališete delovanje vitamina C iz limuna. Ovaj rastvor će da pomogne da se smanji otečenost grla i da se grlo dezinfikuje od bakterija i virusa. A, za šta je još dobar, pogledajte OVDE.

3. Đumbir, med i limun

Za ovaj efikasan kućni lek pomešajte jednu kašičicu đumbira u prahu, jednu kašičicu meda, 1/2 šoljice tople vode i isceđeni sok polovine limuna. Vodu prelijte preko đumbira u prahu, a zatim dodajte limunov sok i med. Ovaj rastvor ima antibakterijska i umirujuća svojstva, a iako možete da je progutate, svaki gutljaj neka bude u ustima barem 10 do 15 sekundi.

4. Ljuti začini i vodaKapsaicin iz ljute paprike pomaže u olakšavanju bola i dobar je saveznik u borbi sa upalom. Kako ne bi imao kontraefekat i nadražio grlo, tabasko, čili u prahu ili sličan ljuti začin pomešajte sa toplom vodom i grguljajte, ali nemojte da gutate. Ovaj postupak doneće olakšanje kroz 15 do 20 minuta nakon grgljanja.

5. Rastvor sa žalfijomPomešajte jednu kašičicu sušene žafije, dve kašičice smeđeg šećera, tri kašičice jabukovog ili vinskog sirćeta i 0,5 dcl vode i grguljajte nekoliko puta dnevno, bez gutanja. OVDE pogledajte kako sirće može da vam posluži za negu lica.

6. Kurkuma i voda

Kurkuma je vrlo snažan antioksidans, a taj začin se već dugo koristi i kao lek za grlobolju. U jednu šoljicu tople vode pomešajte pola kašičice kurkume i pola kašičice soli.

7. Čaj od karanfilićaZa pripremu čaja možete da koristite cele karanfiliće ili one u prahu, a oni se stavljaju u prokuvanu i vruću vodu. Karanfilići imaju protivupalna i antibakterijska svojstva, a pokazali su se korisnim i u lečenju različitih bolesti disajnog sistema, poput upale sinusa i bronhitisa.

8. Sok od paradajzaZa privremeno olakšanje bola, isperite grlo sa mešavinom pola šoljice soka od paradajza i pola šoljice tople vode, a možete da dodate i nekoliko kapi tabasko sosa. Antioksidantna svojstva likopena iz paradajza pomažu brže zaceljivanje nadraženog tkiva grla i sluznice usta.

9. Zeleni čaj

Ovaj poznati saveznik zdravlja odličan je u borbi sa infekcijama grla. Pripremite šoljicu svežeg čaja sa medom i limunom, a pre gutanja svakako njime ispirite grlo dok se tečnost ne ohladi. A, kako da na osnovu krvne grupe odredite koji vam čaj odgovara, pogledajte OVDE.

10. Jabukovo sirće i soAko uz bol u grlu i kašljete, imate osećaj kao da vam u grlu stoji nešto, tada je ovaj rastvor pravo rešenje. Pomešajte dve kašičice jabukovog sirćeta, pola kašičice soli u šoljicu tople vode nekoliko puta dnevno. Ako kašalj nije toliko izražen, smanjite količinu sirćeta i dodajte kašičicu meda.

11. Ehinacea i vodaEhinacea podstiče delovanje ćelija makrofaga i pomaže u suzbijanju upala, a za rastvor pomešajte dve kašike tinkture ehinacee i šoljicu tople vode. Kod jako nadraženog grla, savetuje se da ovaj rastvor grguljate tri puta dnevno.

12. Čaj od malineOvaj čaj je prema brojnim studijama jedan od najpouzdanijih načina smirivanja grlobolje. Najbolje je da koristite sušeno lišće maline i da dve kašičice listova prelijete kipućom vodom. Grlo treba da grguljate mlakim čajem.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs