Korisno znati

Kako da zaštitite kuću i porodicu tokom velikih hladnoća: Pratite ove korake i ne brinite!

Proverite zalihe sveća, upaljača i baterijskih lampi u slučaju da nestane struje, što je lako moguće kod vrlo niskih temperatura i smrzavanja
Enterijer
20:40h Autor:
Kako da zaštitite kuću i porodicu tokom velikih hladnoća: Pratite ove korake i ne brinite!
Foto: Thinkstock

Hladni talas stigao je i u našu zemlju, a u petak i subotu očekuju se najniže temperature, koje će negde dosezati i do -15 stepeni.

Kako biste zaštitili svoje zdravlje, ako izlazite napolje, morate da znate kako treba da se ponašate:

- Obucite se slojevito. Potkošulja, pamučna majica, vuneni džemper ili flis majica i jakna. Ispod pamtalona helanke ili debele hulahopke, ili duge gaće za muškarce, plus sokne. Na sve to idu čizme. Slojevita odeća čuva toplinu između slojeva pa će vam biti toplije tako nego kada biste nosili samo potkošulju i debeli džemper.

- Zaštitite sve ekstremitete. Nosite obavezno kapu, šal i rukavice, a šal možete da navučete i preko nosa i dišete u njega. Tako ćete malo ugrejati vazduh. Pokušajte da dišete što opuštenije kada ste na niskim temperaturama. Tako će vam biti toplije. Kada se stisnete i ukočite, telo troši više energije da ostane u tom položaju. Pokušajte sedam puta duboko da udahnete i izdahnete. Pri tom brojte svaki put do sedam. Tako ćete se opustiti. Nosite čizme sa gumenim đonovima ili prorezima kako biste smanjili rizik od pada.

U slučaju zemljotresa ovako se ponašajte: Samo vas ovo može spasti! (VIDEO)

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Kako biste sprečili probleme u domaćinstvu, proverite sledeće:

- Sprečite smrzavanje cevi. Ako živite u kući i bojite se da bi cevi mogle da se smrznu, ostavite vodu preko noći da lagano kaplje. Voda će se teže smrznuti ako teče.

- Negrejane prostorije ne smete da zanemarite. Ako određene stambene prostore ne grejete i ne boravite u njima pre ovakvih hladnih dana, pustite vodu iz vodovodnih cevi, grejača vode ili sistema centralnog grejanja koji nije u funkciji. Svakako je dobro ako živite u kući ili manjim zgradama da pustite vodu kratko da proteče pre noći kako biste sprečili smrzavanje. U wc šolju i podne sifone preporučuje se da ulijete tečnost protiv smrzavanja.

- Pripremite so za posipanje ili pesak. Ako vam nestane soli kojom možete da otopite led ispred garaže ili ulaza, možete uvek da iskoristite so za mašinu za sudove.

Zalihe hrane i pićaAko znate da dolazi vrlo hladan period koji bi mogao da zahvati vaše područje, napravite zalihu hrane i pića. Opremite se za narednih par dana u slučaju da dođe do velikih nepogoda.

Za slučaj da nestane strujeProverite zalihe sveća, upaljača i baterijskih lampi u slučaju da nestane struje, što je lako moguće kod vrlo niskih temperatura i smrzavanja. Ostavite ih na lako dostupnom mestu, da vam budu pri ruci ako zatrebaju. Napunite mobilne telefone do kraja noć pre.

Kad pas hoće da vas napadne: Kako da se spasite i prođete bez ujeda!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs