obratite pažnju

Promenite momentalno navike: Ove 4 stvari su najveći krivac zašto imate suvu kožu tokom cele godine!

U nastavku pročitajte koji su mogući uzroci vaše suve kože

Medicina
Autor:
Promenite momentalno navike: Ove 4 stvari su najveći krivac zašto imate suvu kožu tokom cele godine!
Foto: Shutterstock

Suva koža je problem s kojima se mnoge od nas često susrećemo. Naročito s dolaskom hladnijih dana primećujemo kako nam je koža sve više suva.

Međutim, mnogi imaju problema sa suvom kožom cele godine. Osim hladnoće i suvog vazduha od grejanja, ove stvari mogu biti krive za suvu kožu.

Previše vrućeg tuširanja

Kad je napolju hladno, kada dođemo kući s posla uveče čeznemo za vrućim tušem. Ponekad se zimi tuširamo i ujutro i uveče. Međutim, za našu kožu to nije pametno rešenje.

Naime, previše tuširanja vrućom vodom u kombinaciji sa šamponom i gelom za tuširanje zapravo uništava prirodni zaštitni sloj kože i isušuje je. Svrab, ljuštenje kože pa čak i upale mogu biti posledica toga.

Stoga, gledajte da se ne tuširate svaki dan, a voda neka bude što je manje moguće topla.

Nšta vas upozorava suva koža: Suptilan simptom 3 opake bolesti

foto: Shutterstock

Premalo vitamina

Nedostatak vitamina može negativno da utiče na našu kožu. Zato je veoma važno da jedemo puno voća i povrća.

Vitamin C podstiče stvaranje kolagena – koji sprečava isušivanje kože. Najbolje je konzumirati sveže voće, a ne u obliku smutija ili soka.

Svaki dan pojedite pomorandžu ili mandarinu jer su dobar izvor vitamina C i daju telu važne hranjive materije.

Pogrešna nega lica

Kod suve kože se čini da je hidratantna nega lica prava stvar, ali i tu možete da pogrešite. Previše gusta i previše masna krema može da uništi prirodnu regulaciju vlage kože.

Umesto bogate noćne nege, koristite ulje za lice koje će se upiti preko noći. Nećete pogrešiti i ako nanesete i lagani serum.

Bakterije na odeći

Kad ste poslednji put oprali svoj šal, kapu ili rukavice? Verovatno „zimske komade“ ređe perete od ostalih. Upravo to je pogreška.

Naime, na njima se brzo sakupe bakterije koje se dobro osećaju u toplim tkaninama i brže se množe. Prenose se na kožu i mogu da uzrokuju suvoću, bubuljice, pa čak i upalu. Zbog toga je jako važno najmanje jednom nedeljno operete kape, šalove i rukavice.

Na šta vas upozorava suva koža: Suptilan simptom 3 opake bolesti

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs