oprez

Portugalski hirurg upozorava: Biljni lekovi umanjuju dejstvo terapije lečenja raka!

Kreme za kožu i biljni lekovi mogu da ometaju lečenje raka dojke, upozoravaju lekari.

Medicina
Autor:
Portugalski hirurg upozorava: Biljni lekovi umanjuju dejstvo terapije lečenja raka!
Foto: Shutterstock

Uzimanje preparata na bazi biljaka može smanjiti delovanje hormonske terapije ili hemioterapije kod pacijenata obolelih od raka, tvrdi portuglaski hirurg Maria Džoao Kardozo.

Ona tvrdi da nema dovoljno dokaza da biljna terapija ili biljne kreme zaista deluju.

Oboleli od raka bi trebalo da obaveste svog lekara u slučaju da uzimaju dodatne preparate jer neki njihovi sastojci mogu da smanje delovanje terapije, podaci su izneseni na petoj međunarodnoj konferenciji o borbi protiv raka dojke.

Lekari treba dobro da ispitaju pacijente

“Doktori bi trebalo da budu angažovaniji kada pacijentima postavljaju pitanja o tomu kakve dodatne preparate uzimaju u sklopu terapije lečenja raka”, rekla je Kardoso, glavni hirurg u lisabonskom Centru za lečenje raka Champalimaud.

Ona je dodala da je vrlo važno da se pacijenti kojima se rak proširio i na kožu, pre uzimanja dodatne terapije konsultuju s lekarom.

Kod svake pete osobe koja boluje od raka dojke razviju se i rane na koži, što se kod drugih oblika raka ređe događa.

Irina je dva puta preživela rak: Ono što će vam ona reći, malo ko želi da zna!

foto: Shutterstock

Brojni preparati na bazi biljaka mogu da utiču na efikasnost hormonske terapije ili hemoterapije, a zbog nekih se krv zgrušava sporije, što može rezultirati sporijim zarastanjem rane.

Prof. Kardoso navela je kao primer nekoliko biljaka čiji preparati mogu kod pojedinih pacijenata da utiču i na zgrušavanje krvi, a to su beli luk, ginko, glog, divlji kesten i kurkuma.

Profesorka kaže da ne iznenađuje to što pacijenti i članovi njihovih porodica traže i alternativne načine lečenja. Ali ističe kako bi pritom trebalo znati da neki biljni preparati čine više štete nego koristi.

Podseća na glavni cilj medicine: Ne činiti štetu

Na britanskoj internetskoj stranici Cancer Research UK piše da neki dodatni liekovi mogu da smanje efikasnost medicinske terapije. Stoga je za vreme lečenja važno izbegavati i neke vrste hrane i pića, poput pomorandže i grejpfruta jer mogu uticati na način na koji organizam apsorbuje lekove.

Cancer Research UK podseća pacijente da je važno ‘prijaviti’ lekaru ako pacijent razmišlja o bilo kakvoj dodatnoj terapiji koja se bazira na prirodnim preparatima. Svakako to treba učiniti ako je pacijent usred terapije lečenja raka.

Profesorka Kardoso je u izlaganju na konferenciji rekla da je dodatna terapija koja uključuje jogu, reiki i akupunkturu dobra te da ima pozitivan uticaj na kvalitet življenja pacijenta.

Biljni lekovi protiv proširenih vena: Preparati koji provereno deluju!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs