Ozbiljno stanje

Sve što treba da znate o uklještenom nervu: Prvo i osnovno!

Glavni simptom je izuzetno jak bol, koji osećamo kao pečenje ili oštar ubod

Medicina
15:46h Autor:
Sve što treba da znate o uklještenom nervu: Prvo i osnovno!
Foto: Shutterstock

Uklješten nerv nije nimalo bezazleno stanje, a može da se dogodi u predelu leđa, vrata, nogu... Najveći problem stvara uklješten nerv u grudima i nerv išijadikus.

Iako smo skloni da sami sebi dijagnostikujemo uklješten nerv zbog oštrog bola u bilo kojem delu tela, zapravo samo lekar može da potvrdi ili opovrgne da je došlo do uklještenja živca. Takođe, važno je da se obratite lekaru što pre, kako se stanje ne bi dodatno pogoršalo.

Kako dolazi do uklještenja nerva?

Kada okolne kosti, hrskavice, mišići ili tetive pritisnu nerv, dolazi do njegovog uklještenja. U većini slučajeva bol počinje u kičmi, karlici ili nogama. Uklještenje u šakama, stopalima ili facijalnim nervima znatno je ređe.

Može biti izazvan povredom kostiju ili mišića, tumorima, rastom, fizičkom aktivnošću i sedelačkim načinom života, a nekad je posledica drugih bolesti, poput bruha, osteoartritisa, ispadanja diska, artritisa, autoimunih i endokrinih sistemskih bolesti. Među faktorima rizika su i loše držanje, prekomerna težina, trudnoća, starenje, kao i nasledni faktor.

Simptomi uklještenja nerva

Glavni simptom je izuzetno jak bol, koji osećamo kao pečenje ili oštar ubod. Uz uklješten nerv mogu da se jave i utrnulost okolnog područja, mravinjanje i osećaj gorenja. Mišići postaju napeti, tvrdi i bolni na dodir.

Kada je u pitanju nerv išijadikus, najveći nerv u telu, bol počinje u donjem delu leđa. Pogađa i donje ekstremitete, zadnjicu, a pojačava se dodatno u stajaćem položaju.

Rak nikada nije prva bolest, pre njega se javlja ovo: Drevna kineska metoda za sprečavanja karcinoma!

foto: Profimedia

Ako je bol lokalizovan u vratu, mišići će biti tvrdi i napeti, boli čak i kada želite da pomerite glavu u stranu. Može doći i do glavobolja i vrtoglavica, zamagljenog vida i oslabljenog sluha, čak i delimičnog gubitka pamćenja.

Kada se uklješti nerv u grudima, bol se javlja u predelu srca. Kod uklještenja radijalnog nerva (nerv koji prelazi preko lakta) dolazi do problema sa opružanjem i fleksibilnošću ruke, kao i gubitka osetljivosti. Takođe, prsti mogu da postanu ukočeni.

Prva pomoć kod uklještenog nerva

Ako sumnjate na uklješten nerv, veoma je važno da se što pre javite lekaru. Ako je bol veoma težak, a trenutno ne možete da odete u bolnicu, uzmite analgetik, lezite na ravnu površinu i zovite hitnu pomoć. Ni slučajno se ne lečite sami, jer možete da izazovete brojne komplikacije.

Lečenje uklještenog nerva

Uklješteni nerv leči se terapijom koju prepiše lekar, a ona uključuje lekove, akupunkturu, fizioterapiju i ručnu masažu. U težim slučajevima pribegava se operaciji. Pre svega, lekar bi trebalo da odredi uzrok uklještenja nerva. To je jedini način da se zaista izleči.

Kako sprečiti uklještenje nerava

Uklonite višak kilograma, radite na pravilnom držanju i nakon 30. rođendana bar jednom godišnje posećujte specijalistu (neurologa). Vodite računa da vam leđa u svakom položaju budu ispravljena i bavite se sportom. Izbegavajte dizanje tegova.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs