Da li je sa paravim razlogom omiljeni napitak

Ljubitelji kafe obratite pažnju: Ovo se dogodi organizmu ukoliko je pijete svakog dana!

Činjenice će vas iznenaditi

Medicina
Autor:
Ljubitelji kafe obratite pažnju: Ovo se dogodi organizmu ukoliko je pijete svakog dana!
Foto: Shuterstock

Gotovo da nema osobe koja ne voli ukus i miris prve jutarnje kafe, a da li ste znali kako ona deluje na organizam? Sudeći prema rečima stručnjaka, čini se da je kafa sa pravim razlogom omiljeni napitak za razbuđivanje.

Smanju šansu za dobijanje raka i drugih bolesti

Umerena konzumacija kafe, vam zapravo produžuje život. Naime, smanjuje se rizik od obolijevanja od dijabetesa tipa 2, Parkinsonove bolesti, demencije, ciroze, čaki nekih vrsta raka kao što su rak jetre i rak maternice. Da bi antioksidansi, kojima je kafa bogata, mogli da deluju najbolje bi bilo da je pijete bez dodataka šećera i mleka.

Poboljšava raspoloženje

Osim što sprečava bolesti, kofein iz kafe je direktno povezan sa mozgom i raspoloženjem. Neki od pozitivnih učinaka uklučuju bolju koncentraciju, budnost i pažnju. Što se boljeg raspoloženja tiče, istraživanja su pokazala da su veseliji ljudi koji je redovno konzumiraju.

Prepreka između vas i savršenog tena: Ove bjuti greške sigurno pravite a da toga niste ni svesni!

Poboljšava pamćenje

Relativno nova studija je ukazala na to da kofein, osim što poboljšava pažnju i koncentraciju, ima i pozitivne učinke na dugoročno pamćenje.

Bolja fizička spremnost

Kafa ima pozitivne učinke na sportiste. Za početak, kofein isključuje receptore u mozgu zadužene za adenozin, koji uzrokuje osećaj umora. Osim toga poboljšava izdržljivosti.

Postoji mogućnost za povećanje krvnog pritiska (ali bez dugoročnih negativnih posledica)

Kafa može trenutno da poveća krvni pritisak, ali obično se radi o kratkoj, privremenoj promeni u pritisku, bez ozbiljnih posledica.

Savršen tajming: Ako vežbate u ovo doba dana najbrže ćete se osloboditi viška kilograma!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

TAGOVI:

kafakofein