promene na noktima

Obratite pažnju: Evo kako izgled noktiju otkriva sve o vašem zdravlju!

Jedna od najčešćih promena na noktima je pojava vertikalnih i horizontalnih brada

Medicina 10.07.2019. - 11:23h Autor: Stil/Miss.24.sata.hr
Foto: Shutterstock

Izgled noktiju na rukama mogu da otkriju mnogo toga o vašem zdravlju i ukažu na nedostatak određenih vitamina u organizmu. Ali, mogu da budu i upozorenje na moguće zdravstvene probleme.


Lomljivi nokti su znak preteranog pranja ruku, ali i nedostatka cinka. Mrlje na korenu nokta često imaju veze s količinom kalcijuma u organizmu.


Poprečne brazde

 

Ako se pojave poprečne brazde na noktima, to znači da postoji problem kod rasta nokta. Uzrok toga može biti povreda – ako ste se udarili inegde jako prstom ili ga prignječili. Takođe uzrok može biti nedostatak gvožđa i vitamina.

 

Ponekad  ukazuje i na bolest kože – poput ekcema te čak može biti i znak nekih hormonskih smetnji, poput problema sa štitnjačom. Ako se pojave na svim noktima, to je znak neke snažnije upale.

 

Savet:

 

Ako je reč o povredi, onda će sami poravnati nakon nekog vremena. Ako se stanje ne popravi, potraži savet lekara.

 

Kako se pravilno seku nokti na nogama: Izbegnite bol, urastanje i ružan izgled

foto: Shutterstock

 

Uzdužne brazde

 

Uzdužne brazde su normalne i spojavljuju se kod 20-ak posto odraslih osoba. Kod nekih ljudi su uvek jače izraženi, a kod drugih se pojavljuju tek u starijoj dobi.

 

U  većini slučajeva su znak starenja. Međutim, često ukazuju i na nedostatak tečnosti, a u retkim slučajevima mogu biti povezani s artritisom. Samo jedna brazda na noktima može da znači nedostatak belančevina.

 

Savet:


Treba da pijete dosta tečnosti. Jako izražene brazde možete ukloniti turpijicom. Ako vam se odjednom pojavi puno brazdi na noktima, trebalo bi da se javite lekaru.

 

Savršeni nokti u 6 koraka: Kako da trajni lak traje još duže! (FOTO)

 

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...