Povedite računa

Ishrana i spavanje: 8 stvari koje niste znali

Ono što jedete i pijete satima i munutima pre odlaska u krevet može imati veoma veliki uticaj na kvalitet sna i napraviti ogromnu razliku između mirnog sna i grčevite noći koju karakterišu česta buđenja i prevrtanja po krevetu
Fitnes & Nutricija
16:40h Autor:
Ishrana i spavanje: 8 stvari koje niste znali

Sigurno ste primetili da ponekad, iako legnete kasno, ujutro ustanete odmorni. I obrnuto – rano leganje ne mora biti pouzdan faktor da ćete se dobro naspavati i odmoriti. Možda, jednostavno, radite stvari koje ne bi trebalo.

Previše ili premalo hrane može poremetiti sanLagana užina pre spavanja može poboljšati san, ali previše hrane može izazvati nelagodu i često buđenje tokom noći.

Alkohol je mač sa dve oštriceMale količine alkohola vam mogu pomoći da zaspite. Ali, kako telo vari alkohol, spavanje može postati “rascepkano”. Alkohol pogoršava nesanicu i narušava REM fazu sna, u kojoj se telo regeneriše. Takođe, on može i da dehidrira organizam, usled čega ste sledećeg dana umorni.

Kofein može da poremeti sanKod nekih ljudi, hrana ili piće koje sadrži kofein može da poremeti san. Ako ste osetljivi na kofein, izbegavajte ga u popodnevnim i večernjim satima. Međutim, ovde nije reč samo o kafi ili čaju, već i o svim drugim napicima i hrani koja sadrži kofein (gazirana pića, energetski napici, čokolada i drugi slatkiši).

Izbacite mastiUkoliko u večernjim satima konzumirate masnu hranu ili hranu koja izaziva loše varenje i gorušicu, vaš san može biti poremećen.

Nemojte jesti kasno noćuOsobe koje pate od gorušice, trebalo bi da izbegavaju teške, kasne obroke koji odlažu pražnjenje želuca. Ležanje punog želuca podstiče želudačne sokove da “putuju” ka jednjaku, čime dolazi do nastanka gorušice koja može da poremeti san.

Unošenje tečnosti par sati pre spavanja može uzrokovati problemeIzbegavajte unošenje tečnosti nakon večere kako biste smanjili potrebu odlaska u toalet tokom noći.

Med i mleko poboljšavaju spavanjeMleko sadrži triptofan, esencijalnu aminokiselinu koja prirodno izaziva pospanost. Triptofan povećava količinu serotonina, prirodnog sedativa, u mozgu. Upravo zbog toga mnogobrojni narodni lekovi za spavanje uključuju šolju toplog mleka sa kašičicom meda, prostim šećerom (ugljeni hidrati olakšavaju ulazak triptofana u mozak).

Korisne biljkeLekovito bilje se, takođe, može koristiti da poboljša spavanje. Jedna od najpopularnijih i najpouzdanijih biljki, u ovom kontekstu, svakako je valerijana. Njenu upotrebu kao sedativa podržavaju i mnogobrojna istraživanja koja pokazuju da aktivni sastojci iz korena ove biljke smiruju centralni nervni sistem i opuštaju glatko mišićno tkivo. Čaj od valerijane vam može pomoći da brže zaspite i da spavate tokom cele noći. On ne izaziva zavisnost ili osećaj “mamurluka” ujutro. Ne preporučuje se trudnicama i dojiljama. Iako ne postoji tako mnogo dokaza da deluju, ljudi preporučuju i čajeve od kamilice, hmelja, matičnjaka i nane kao efikasan lek protiv nesanice i problema sa spavanjem.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs