Više kao ukrasa

Stanje kose ukazuje na ozbiljne bolesti

Ako vam se kosa proredila, ukoliko vam sa kože glave ispadaju velike ljuspe ili vam opadaju pramenovi kose, ne odlažite posetu lekaru
Medicina
15:56h Autor:
Stanje kose ukazuje na ozbiljne bolesti
Foto: Thinkstock

Većina nas kosi ne pridaje veći značaj osim onog estetskog. Međutim, kosa, baš kao i nokti, je deo našeg tela koji može da nam ukaže na to da nešto nije u redu sa našim zdravljem.

Štitna žlezda

Ako vam se kosa proredila, stanjila i postala beživotna, treba da razmislite šta ste joj u poslednje vreme sve radili. Ukoliko ste je često prali u vodi sa previše hlora ili ste je farbali novom farbom, to, između ostalog, može da uzrokuje da kosa izgubi sjaj.

Međutim, suva kosa takođe može biti znak hipotireoze ili nedovoljno aktivnog rada štitne žlezde, pri čemu se ne proizvodi dovoljno hormona. To dovodi do usporavanja metabolizma. Ostali znakovi hipotireoze mogu da budu nagli rast telesne težine, neobjašnjiv umor i osećaj hladnoće. Ako sumnjate na hipotireozu, obratite se svom lekaru radi ispitivanja hormona štitne žlezde. Ukoliko se utvrdi da imate problema sa hormonima, dobićete lekove koji bi trebalo da ih uravnoteže.

Psorijaza

Mnogo ljudi ima perut koje se mogu rešiti upotrebom šampona protiv peruti. Međutim, ukoliko vam se koža ljušti u većim ljuspama, to može da ukazuje na psorijazu, autoimunu bolest koja izaziva preveliko isušivanje kože i prebrzo deljenje novih ćelija. Ako imate još neku autoimunu bolest, poput multiple skleroze ili Kronove bolesti, šanse da ćete dobiti psorijazu su još veće.

Policistični jajnici

Prosečna osoba izgubi oko 100 dlaka dnevno. To je normalno i zbog toga vaša kosa neće postati ređa. Međutim, ako primetite da vam se kosa drastično proredila i da vam ispadaju pramenovi kose, to je očigledan znak da nešto sa vašim zdravljem nije u redu. Ponekad pojačano ispadanje kose može da uzrokuje stres zbog razvoda ili gubitka posla.

Osim toga, gubitak kose može da bude još jedan znak hipotireoze, odnosno hormonskog disbalansa koji se odnosi na sindrom policističnih jajnika. Ali, postoje i neki lekovi, uključujući i određene pilule za kontracepciju, kao i antidepresivi, koji za nuspojavu imaju ispadanje kose.

I opet štitna žlezda

Još jedan znak da se radi o ozbiljnom zdravstvenom problemu je suva, krhka i lomljiva kosa. Kosa je sastavljena od proteina zvanog keratin i ako ne dobijate dovoljno proteina kroz ishranu, to bi moglo da vam oslabi kosu. Osim toga, to je još jedan pokazatelj problema sa štitnom žlezdom, zbog kojeg bi trebalo da posetite lekara.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs