NAJLEPŠA BEOGRAĐANKA SVU IMOVINU PROĆERDALA: Imala je 43 godine kada je završila u SVRATIŠTU ZA BESKUĆNIKE napuštena

Prošle su 22 godine od smrti Margite Magi Stefanović, a njoj u čast na Kalemegdanu, ispred Umetničkog paviljona Cvijeta Zuzorić biće izložba "Magi - kad krenem ka"

Celebrities
13:07h
NAJLEPŠA BEOGRAĐANKA SVU IMOVINU PROĆERDALA: Imala je 43 godine kada je završila u SVRATIŠTU ZA BESKUĆNIKE napuštena
Foto: Printscreen Youtube / ekatarina velika

Margita Magi Stefanović bila je jedna duša od devojke. Osoba koja je mogla jednostavno sve, ali na kraju nije postigla ništa.

Umrla je u jednoj garaži u Borči, 18. septembra 2002. godine. Imala je samo 43 godine.

Ko je bila Magi? Može se reći da nije bilo tužnije i kompleksnije sudbine od one koju je ona sama sebi skrojila.

Krenimo od početka. Margita je imala od koga da nasledi umetnički talent, budući da joj je otac bio proslavljeni reditelj Slavoljub Stefanović Ravasi, ali ona je od malih nogu bežala u svet muzike.

S Ivom Pogorelićem završila je srednju muzićku školu Josip Slavenski u kojoj su je odmah prepoznali kao genijalca i pozvali su je da nastavi svoje školovanje na prestižnom konzervatorijumu u Moskvi.

Margita Stefanović
foto: Printscreen Youtube / Jelena Culibrk

Međutim, njena majka je smatrala da je Margita bila premlada za takvo odvajanje od porodice i ona ostaje u Beogradu, gde upisuje Arhitektonski fakultet. Već su na samom početku, profesori i svi oni koji su došli u dodir s njom prepoznali u Margiti neverovatan umetnički talent koji je uvek dolazio do izražaja u svemu onome u što bi ona uplela svoje prste. Ipak, nakon završetka fakulteta s dečkom Srđanom Vejvodom počinje da istražuje podzemnu beogradsku scenu i bira potpuno drugi smer.

Priča o Magi Stefanović počinje 1982. godine kada se raspada grupa Šarlo Akrobata i kada Milan Mladenović i Dragomir Mihajlović Gagi osnivaju grupu Katarina II čiji su ostali članovi bili Bojan Pečar, Ivan Vdović i, naravno, Margita Stefanović.

Početkom 1984. godine izdali su svoj prvi album "Katarina II", koji je bio izuzetno hvaljen od strane kritike, ali nije doživio veliki komercijalni uspeh jer, šira publika nije bila spremna za inovativan zvuk koji je nudio ovaj progresivni bend. Ubrzo nakon izlaska ovog albuma dolazi do promene sastava grupe - Vd napušta grupu, a Gagi odlazi u vojsku i na mesto bubnjara dolazi Ivan Fece Firči, a Milan ostaje jedini gitarista.

U ovom sastavu grupa započinje prvu jugoslavensku turneju. Početkom 1985. godine, odmah po povratku iz vojske, Gagi napušta grupu. Kako je on imao licencu na ime Katarina II, grupa je promenila naziv u Ekatarina Velika ili poznatije EKV. U tom razdoblju EKV osigurava neviđenu popularnost, ali s uspehom članovi benda počinju lagano da tonu u svet droge... Magi ulazi u njega jednako duboko.

Margita Stefanović
foto: Printscreen Youtube / vukekv

Godine uspeha protekle su u senci borbe s teškim narkoticima, kako Magi tako i ostalih članova benda.

Svi su bili deo beogradskog boemsko-umetničkog kruga u kojem nisu imali drugu mogućnost nego da uplove u svet iz kojeg kasnije neće moći da izađu. Magi je za vreme najvećeg uspeha EKV-a postala ikona jugoslavenskog rokenrola 80-ih godina i stvarala je muziku i stihove po kojima je svi danas pamte.

Bila je umetnička duša, školovana pijanistkinja i nažalost, žrtva vlastitog unutarašnjeg sveta. Činilo se kako su muzika i svet koji je stvorila s EKV-om bile jedine stvari koje su je držale na životu, a jednako tako su bile onaj deo njenog života koje su je vukle u samu propast. Njen put ka dnu započeo je kada je bend počeo da se raspada. Grupa je pretrpela nekoliko promena još od 1985. godine (čak je glumac Srđan Todorović bio jedan od članova), ali niko nije mogao da predvidi da bi neko od originalne trojke - Mladenović, Stefanović, Pečar - ikada napustio bend. Ali, upravo to se dogodilo.

Basista Bojan Pečar, jedan od članova, preselio se u London 1990. godine. Ovaj događaj bio je šok za grupu i smatra se početkom kraja.

Margita Stefanović, Magi Stefanović
foto: Printscreen Youtube/Bojan Jevtic

Još neko vreme su postojali nakon odlaska Pečara i izdali su neka od svojih najmračnijih ostvaraja, kao što je album "Dum dum". Ali konačan udarac bendu dolazi 1994. godine kada Milan Mladenović umire od raka pankreasa i EKV prestaje da postoji. Magi, iako izuzetno popularna muzičarka, od toga trenutka počinje da tone u zaborav iz kog se neće vratiti.

Sve njene godine uspeha, karijere i stvaranja muzičke istorije izgubile su se jer je scenu njenog života u potpunosti preuzela droga, posebno nakon što joj je otac preminuo 1996. godine. Pokušala se na sve moguće načine da oslobodi, pa je prodala porodični stan i kupila dva manja, i s ostatkom novca otišla na putovanje u Indiju. Želja da u dalekoj zemlji u potpunosti promeni način života, bila je još jedan neuspeli pokušaj, pa je po povratku kući povukla nove, teške i po sebe pogubne poteze. Prodala je oba stana i ubrzo potrošila sav novac i postala beskućnica.

Poslednje godine života provela je u napuštenoj garaži u predgrađu Beograda i skloništu za beskućnike na Voždovcu. Umrla je u 2002. godine u klinici za zarazne bolesti u Beogradu u 43. godini života.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs