NEGA KOSE

FRIZERKA KATARINA MARINKOVIĆ: Ove greške žene najčešće prave i time uništavaju kosu!

Frizerka otkriva koja frizura dominira ove sezone i savetuje kako da negujemo kosu tokom leta

Nega
11:21h Autor:
FRIZERKA KATARINA MARINKOVIĆ: Ove greške žene najčešće prave i time uništavaju kosu!
Foto: Sara Popović

Negovana, zdrava, sjajna i gusta kosa je odraz ženstvenosti, lepote i zdravlja. Bujna kosa daje ženi samopouzdanje, a kod drugih ljudi budi divljenje.

Put do besprekornog izgleda podrazumeva pravilnu negu kako bi se nahranile vlasi i zaštitile od spoljašnjih uticaja. Međutim, mnoge žene nesvesno posežu za lošim navikama koje zapravo pogoršavaju izgled kose.

Stoga, mi smo pozvali profesionalnu frizerku Katarinu Marinković da nam otkrije ključne korake koje treba primeniti u svojoj rutini nege kose.

Razgovor za Stil smo počeli pitanjem koje su najčešće greške kojima uništavamo kosu.

"Žene najčešće greše jer samostalno farbaju kosu i preterano upotrebljavaju presu i figaro. Farbanje kod kuće sa bojama koje nisu profesionalne može da prouzrokuje posledice kao što su fleke, hemijsko oštećenje kose, nezadovoljstvo dobijenim nijansama.

Što se tiče prese i figara dolazi do tehničkog oštećenja usled neadekvatnog korišćenja, kao i izostanak preparata za zaštitu kose od toplote".

Jedan od najčešćih problema sa kojima se žene suočavaju jeste masna kosa. Zbog čega se brzo masti?

"Uglavnom je takva kosa tanka i svilena. Takođe, uzrok može biti i neadekvatna upotreba nege, kao što je prekomerno pranje kose i korišćenje neadekvatne maske za tip kose.

Preparate za negu kose ne bi trebalo kupovati “na svoju ruku” bez prethodne dijagnoze kose i saveta sa pofesionalnim frizerom".

Katarina Marinković
foto: Sara Popović

Gde najviše grešimo kod pranja kose, kako je pravilno prati?

"Najčešće greške su kod izbora šampona i nepravilnog nanošenja istog. Takođe, žene često ne isperu dovoljno šampon ili kondicioner.

Dakle, kosu treba prati dva puta šamponom i isto tako detaljno isprati. Nakon toga, nanosi se maska ili kondicioner, koji mogu da stoje određeno vreme u zavisnosti od potrebe. Nakon toga, kosa se temeljno ispere".

Koji su vaši saveti za brži rast kose?

"Kosa će brže rasti ako je redovno šišate, svaka 2-3 meseca. Takođe, postoje profesionalni preparati koji pospešuju brži rast kose. Nega je sastavni deo lepe i zdrave kose".

Kako sačuvati zdrav izgled kose i boju tokom leta usled uticaja različitih spoljašnjih faktora?

"Nega kose tokom leta je jako bitna. Kako za kožu, tako i za kosu. Potrebni su preparati koji sadrže supstance zaštite od UV zračenja kako bi se izbegli neželjeni efekti, kao što su zelenilo kose od hlora. Preporučujem da istonirate kosu i uradite salonski tretman".

Koje frizure su u trendu?

"Bajelaž je tehnika koja godinama ne jenjava zato što je nije zahtevna za održavanje. Može biti intenzivniji ili suptilniji, što određujemo u zavisnosti od toga šta se ženama dopada, ali i u skladu sa njenim tenom, bojom očiju, pigmentom kose i prethodnog hemijskoh tretiranja".

Sa kojom frizurom nema greške?

"Najlbolju frizuru određujemo u skladu sa daminim potrebama, da li redovno posećuje frizerske salone ili se sama stilizuje.

Oblik lica i vreme koje želi da utroši u stilizovanju su takođe neki od faktora koji odeđuju njenu frizuru. Dakle, ne postoji univerzalna frizura, već se određuje u skladu sa navedenim faktorima."

Koje frizure preporučujete za žene u 30- im?

"Frizure za žene u tridesetim su one koje će istaći vedar duh i mladolikost. Igrajte se bojama i raznim tehnikama kolorizacije".

Koje su najbolje frizure za dame posle 40- e?

"U četrdesetim se menja kvalitet kože i kose, pa stoga dolazi do pojavljivanja sedih, zalizaka i nepravilnosti koje mi frizeri sa adekvatnom bojom i frizurom možemo sakriti. Takođe, isticanje seksepila i prirodne lepote žene je nešto što bi svakako trebalo uzimati u obzirom pri odabiru frizure".

(Razgovarala: Aleksandra Isailović)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs