Šafran se dobija od cvetova posebne sorte krokusa, koja se najčešće gaji u Iranu, Indiji i Grčkoj. Cveta samo tri do četiri nedelje u oktobru i novembru. Štaviše, nakon sadnje semena krokusa potrebno je tri godine da cveće naraste. Na svakoj biljci se pojavljuju tri do četiri cveta koji se pažljivo uklanjaju rukom, a zatim osuše.
Danas je još uvek veoma cenjen kao začin koji se koristi u kuvanju i kao alternativni način lečenja raznih bolesti. Nekoliko studija je dokazalo da je šafran efikasan u najrazličitije svrhe. Kao i mnogi drugi začini, može se koristiti i kao čaj. Otkrivamo zašto bi trebalo da ga isprobate:
Prirodni antidepresiv
Šafran se naziva "sunčanim začinom" ne samo zbog svoje boje. Veruje se da ovaj začin poboljšava raspoloženje. Prema istraživanjima, on zapravo može smanjiti simptome kod ljudi sa depresivnim poremećajem. Kao rezultat, šafran se može koristiti kao alternativa lekovima protiv depresije.
Šafran je poznat vekovima - i ovo je možda jedini začin čija se vrednost malo promenila od srednjeg veka, kada se pola kilograma ovog začina moglo zameniti za arapskog konja.
