Pomoću stola i stolice zategnite noge, zadnjicu i stomak

8 vežbi za fitnes na poslu

Pomozite vašem telu da se izbori sa lošim posledicama sedenja za kompjuterom po čitav dan i iskoristite kancelariju da zategnete liniju
Fitnes & Nutricija
14:00h
8 vežbi za fitnes na poslu
Foto: Shutterstock

Bolovi u leđima, loša cirkulacija, glavobolja i trnjenje nogu i ruku vam zvuči suviše poznato? Svesni ste posledica sedenja za kompjuterom po osam sati svaki dan, ali da li znate da postoji par trikova protiv ovih problema koje možete vrlo jednostavno da primenite upravo u kancelariji?

Neka vam radni prostor posluži i kao mesto za rekreaciju. Iskoristite priliku da istegnete mišiće i dobijete dodatnu energiju. Ovo su vežbe koje vam mogu pomoći da na poslu priuštite sebi malo luksuza i posvetite se vašem zdravlju.

1. Protežite glavu i ruke dok sedite

Lagano nagnite glavu prema ramenu, pa je zadržite deset sekundi. Opustite ramena, kako biste bili fleksibilniji. Okrećite oba ramena najpre napred kružnim pokretima, a zatim pozadi. Ponovite ovaj potez deset puta. A, zatim krenite na vežbe ruku, tako što ćete obe ispružiti, a dlanove okrenite na dole. Držite se tog položaja tri sekunde, a onda stavite dlanove u suprotnu poziciju, na gore.

2. Pomerajte stopala u smeru kazaljke na satu

Sednite u stolicu pod pravim uglom od 90 stepeni, a stopala okrećite u smeru kazaljke na satu, najpre jedno, pa drugo. Ovaj pokret vratiće vam dodatnu energiju i učiniti da krv brže prostruji kroz vaše telo.

3. Ispružite noge u nivou kukova

Kako biste ojačali vaše trbušne mišiće, podignite jednu nogu u niovu kuka i zadržite deset sekundi. Ovu vežbu ponovite 15 puta, a zatim promenite nogu. Sada je trenutak kada treba da podignete obe noge i naizmenično ih stavljate jednu ispod druge držeći ih u vazduhu.

4. Radite čučnjeve pomoću stolice

Ustanite i ispravite se. Okrenite leđa stolici, a zatim se rukama uhvatite za nju. Ukoliko u kancelariji imate samo stolicu na točkiće, koja bi vam odletela pri prvom pokušaju, a vi završili na podu, bolje je da ovu vežbu odradite uz radni sto. Krenite da se savijate otpozadi kao da krećete da sednete i rukama se spuštajte do ugla od 90 stepeni.

5. Ples oko stolice za zategnute mišiće

Ustanite i stanite iza naslona stolice, koji ćete čvrsto uhvatiti rukama, kao da se spremate za plesnu tačku. Odvojite jednu nogu od tela na stranu i počnite kružno da je okrećete 30 sekundi. Zatim, istu vežbu ponovite i sa drugom nogom.

6. Tegove zamenite flašicama vode i jačajte ruke

Držite bocu vode u desnoj ruci, ispravite je u pravcu ramena, a zatim savijte u laktu i kružno okrećite 15 puta. Možete praktikovati i samo lagano odvajanje ruke od tela na stranu i vraćanje nazad, tako što ćete ponavljajte vežbu 15 puta, a zatim to isto primenite i sa levom rukom. Kako biste se što više razmrdali držite svoj vodeni tegić i pomerajte ruku skroz iza glave do ramena i nazad do visine grudi.

7. Sto i stolica za vežbe nogu, zadnjice i stomaka

Držite ruku na stolu ili ispod njega, sedite uspravno na stolicu i u paketu pomerajte obe noge, prvo ih ispružite, zadržite tri sekunde, pa ponovo savijte. Ponovite ovu vežbu deset puta.

8. Vežbajte uz stepenice

Koliko god da ste umorni, naterajte se da umesto lifta izaberete stepenice i protegnete noge. Usput, gledajte da tim koracima zategnete vaše telo. Hodajte polako tako što ćete preskakti jedan i zakoračiti na svaki drugi stepenik. Oslonite se celim stopalom, pritisnite petu i osetićete kako vam se zatežu mišići na nogama i zadnjici. Međutim, kada silazite potrudite se da zgazite na svaki stepenik i da idete bržim tempom, jer se na taj način, pored nogu, zatežu i trbušni mišići.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs