Ishrana

Kako post utiče na naše telo: Prednosti i nedostaci

Posni jelovnik donosi niz prednosti za naš organizam, počevši od redovne i raznovrsne ishrane, do izbacivanja namirnica životinjskog porekla, a nedostaci su pribegavanje testima i slatkišima
Fitnes & Nutricija
15:18h Autor:
Kako post utiče na naše telo: Prednosti i nedostaci
Foto: Thinkstock

Post je verska odluka koja se odnosi na isključenje pojedinih namirnica iz jelovnika na određeno vreme. Dijetetski udžbenici ističu da većina religija zagovara povremeni post i da je post, u suštini, potpuno na liniji modernih naučnih saznanja vezanih za zdravu ishranu.

Uzdržavanje

Savremeni nutricionisti zagovaraju povremeno kontrolisano gladovanje pošto olakšava organizam i podstiče eliminaciju štetnih materija. Post je zdrav i zato što podrazumeva smanjen unos hrane jer je osnovna preporuka za vreme obroka skromna količina hrane.

Post isključuje iz jelovnika namirnice životinjskog porekla koji su glavni izvor belančevina. Tradicionalni posni jelovnici zdravi su i zato što podrazumevaju smanjeni unos zasićenih masnoća koje su opet povezane s nastankom holesterola opasnog zbog toga što izaziva taloženje na zidovima krvnih sudova. Upravo zbog toga ovakva ishrana smanjuje rizik od nastanka lošeg holesterola.

Prednosti

Moderni nutricionisti priznaju velike prednosti jela koja se spremaju i konzumiraju u dane posta. Posni režim ishrane blagotvoran je za organizam, pogotovu ako se ne zanemare neki važni principi pravilne ishrane kao što su raznovrsnost i redovnost obroka.

Nedostaci

Nedostaci ovakve ishrane su pre svega monotonija obroka, stalno ponavljanje malog broja jela. Posledica može da bude pojava deficitarnog unosa neophodnih nutritivnih komponenata. Tokom posta većina ljudi samo isključuje jela koja nisu dozvoljena, a da istovremeno ne uvodi nova i tako samo osiromašuje jelovnik.

Tokom posta može da dođe i do prevelikog kalorijskog unosa zato što ishranom dominiraju jela na bazi ugljenih hidrata (testa, peciva, hleba, džem, med). Ako se pretera sa (posnim) poslasticama i grickalicama ili ako one čak zamenjuju obroke, posledica je stalna glad, neredovna ishrana i povećanje telesne mase.

Imajte na umu da kada se

naglo smanji količina hrane, zbog dominantnog osećaja gladi neki ljudi zanemaruju unos tečnosti. Zato se postarajte da tokom dana unesete minimum 2,5 litara tečnosti u razmacima, a nikako naglo.

Ali greše i oni koji post shvataju kao sistematsko izgladnjivanje. U želji da budu dosledni, a bez mogućnosti da organizuju sebi pravilnu posnu ishranu tokom dana, sistematski se izgladnjuju, što utiče na raspoloženje.

Bilo da prvi put postite ili to činite svake godine, ne zaboravite da post nije zasnovan samo na unosu hrane. Veoma je bitno da budete smireni, puni razumevanja i da se kroz post posvetite i duhovnom uzdizanju. Cilj svakog posta je i pričešće koje dolazi na kraju posta kao nagrada.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs