Post je verska odluka koja se odnosi na isključenje pojedinih namirnica iz jelovnika na određeno vreme. Dijetetski udžbenici ističu da većina religija zagovara povremeni post i da je post, u suštini, potpuno na liniji modernih naučnih saznanja vezanih za zdravu ishranu.
Uzdržavanje
Savremeni nutricionisti zagovaraju povremeno kontrolisano gladovanje pošto olakšava organizam i podstiče eliminaciju štetnih materija. Post je zdrav i zato što podrazumeva smanjen unos hrane jer je osnovna preporuka za vreme obroka skromna količina hrane.
Post isključuje iz jelovnika namirnice životinjskog porekla koji su glavni izvor belančevina. Tradicionalni posni jelovnici zdravi su i zato što podrazumevaju smanjeni unos zasićenih masnoća koje su opet povezane s nastankom holesterola opasnog zbog toga što izaziva taloženje na zidovima krvnih sudova. Upravo zbog toga ovakva ishrana smanjuje rizik od nastanka lošeg holesterola.
Prednosti
Moderni nutricionisti priznaju velike prednosti jela koja se spremaju i konzumiraju u dane posta. Posni režim ishrane blagotvoran je za organizam, pogotovu ako se ne zanemare neki važni principi pravilne ishrane kao što su raznovrsnost i redovnost obroka.
Nedostaci
Nedostaci ovakve ishrane su pre svega monotonija obroka, stalno ponavljanje malog broja jela. Posledica može da bude pojava deficitarnog unosa neophodnih nutritivnih komponenata. Tokom posta većina ljudi samo isključuje jela koja nisu dozvoljena, a da istovremeno ne uvodi nova i tako samo osiromašuje jelovnik.
Tokom posta može da dođe i do prevelikog kalorijskog unosa zato što ishranom dominiraju jela na bazi ugljenih hidrata (testa, peciva, hleba, džem, med). Ako se pretera sa (posnim) poslasticama i grickalicama ili ako one čak zamenjuju obroke, posledica je stalna glad, neredovna ishrana i povećanje telesne mase.
Imajte na umu da kada se
Ali greše i oni koji post shvataju kao sistematsko izgladnjivanje. U želji da budu dosledni, a bez mogućnosti da organizuju sebi pravilnu posnu ishranu tokom dana, sistematski se izgladnjuju, što utiče na raspoloženje.
Bilo da prvi put postite ili to činite svake godine, ne zaboravite da post nije zasnovan samo na unosu hrane. Veoma je bitno da budete smireni, puni razumevanja i da se kroz post posvetite i duhovnom uzdizanju. Cilj svakog posta je i pričešće koje dolazi na kraju posta kao nagrada.