Čim autobus krene iz stanice, začuje se pisak lokomotive, sednete na suvozačevo mesto ili vam stjuardesa poželi prijatan let, po navici otvarate kesicu sa grickalicama koje su bogate kalorijama, a siromašne nutritivnim vrednostima. Iako slatkiši i slaniši tog tipa prosto mame, takve namirnice često prouzrokuju brojne zdravstvene tegobe pa put do konačne destinacije može vrlo lako da vam presedne.
Birajte lagane namirnice
Pre polaska na put ne izbegavajte da jedete jer se može desiti da vam šećer padne, što dovodi do osećaja mučnine. Da ne biste upali u zamku hiperenergetskih namirnica, nutricionisti savetuju da se preorijentišete na namirnice koje obezbeđuju sve potrebne nutrijente, koje pritom nisu teške za želudac i ne dovode do pospanosti i umora, što je posebno važno za vozače.
Dijetalna vlakna i svarljivi proteini
Ako rešite da sami pripremite hranu za put, preporuka nutricionista je da to budu namirnice s lako svarljivim proteinima i dijetalnim vlaknima. Umesto sendviča prepunih majoneza i pavlake, na putovanje ponesite veću količinu voća, pre svega jabuke, pomorandže, kruške i bobičasto voće. Ukoliko prolazite kroz više zemalja, kvalitet vode može biti diskutabilan, pa zato neka vaš izbor budu voćke koje se ne peru, poput grejpfruta i pomorandži. Takođe, vodu sa česme izbegavajte jer je opasnost od dijareje velika.
Badem kao idealna užina
Ukoliko što pre želite da stignete naželjenu destinaciju, verovatno ćete izbegavati pravljenje većih pauza. Tada će vam kao idealna užina najbolje poslužiti jezgrasto voće kao što su badem, lešnik i brazilski orah, jer oni obezbeđuju dovoljno masnoća koje će vam pomoći da lakše podnesete dug put.
Česti i mali gutljaji
Iako je potrošnja energije dok putujete manja nego obično, gubitak tečnosti je česta pojava i može da uzrokuje brojne tegobe. Da ne bi došlo do dehidracije, uzimajte tečnost često i pomalo, a najpreporučljiviji su voda i nezaslađeni razređeni sokovi. Iako mnogi tokom puta, a naročito ako su za volanom, posežu za kafom kako bi odagnali umor, zbog alkaloida koji imaju neurostimulativno dejstvo preporučljiviji su zeleni i crni čaj u umerenim količinama. Ukoliko putujete avionom, izbegavajte neograničeno konzumiranje kafe i alkohola, jer oni pored dehidratacije mogu da izazovu i glavobolju.
Zdrav sendvič
Preporuka nutricionista je da za put pripremite sendvič od integralne kifle koja je premazana puterom, a preko naređate tanke šnite pilećih prsa, kolutove kuvanih jaja i paradajza, kao i listove zelene salate. Takođe, savetuju da izbegavate margarin, majonez i kečap.