obavezno pročitajte

Oboljenje, infekcija i upala bubrega: Čaj, sirup i sok za potpuni oporavak vitalnog organa!

Bubrezi su filteri vašeg tela koji stvaraju sofisticirani sistem uklanjanje đubreta, a može doći do upale i drugih problema

Fitnes & Nutricija
09:17h Autor:
Oboljenje, infekcija i upala bubrega: Čaj, sirup i sok za potpuni oporavak vitalnog organa!
Foto: Shutterstock

Čaj od peršuna

Ovaj čaj je broj jedan kao pomoć u detoksikaciji organizma pa se koristi kao diuretik. U sebi sadrži velike količine flavonoida, fiksiranih ulja, uljne smole, proteina, ugljenohidtara i vitamina. Antioksidansi u peršinu odlični su za organizam jer su potrebni kako bi štitili telo od delovanja štetnih slobodnih radikala. Tako je čaj od peršina odličan za čišćenje gotovo svakog dela tela, pa i bubrega. Koristi se za čišćenje bubrega i urinarnog trakta, a ovako se priprema.

Potrebni sastojci:

3 limuna

1 kašičica naseckanog peršuna

5 veza celera

6 kašičica vode

1 đumbir

Stavite sok od limuna, peršun, celer i očišćeni đumbir u blender i izmiksirajte, zatim dodajte vodu i ponovo izmiksirajte. Pijte u gutljajima tokom celog dana.

Uvin čaj

Naziva se još i medveđe grožđe, a odlično deluje na sprečavanje širenja i izazivanja upala. Diuretski je što znači da omogućava čišćenje organizma i bubrega kroz mokraću. Uvin čaj se najčešće koristi za infekcije urinarnog trakta ali je uva dobra i za ostale bolesti i probleme. Utiče na štetne mikrobe koji su uzročnici upalnih procesa u bešici pa će pomoći da se oni eliminišu. Daje osećaj olakšanja nakon obavljanja male nužde i pomaže u smanjenju upale i iritacije. Koristi se kao sredstvo za podsticanje mokrenja. Možete ga kupiti kao gotovi proizvod ili u listićima (rinfuzi). Takođe se pije u gutljajima, uz obaveznu pauzu nakon korišćenja dve nedelje.

Sok od koprive

Iako često zanemarivana, kopriva je lekovita u svim svojim delovima. Pri branju i sušenju se mogu koristiti svi delovi biljke – stabljika, lišće, koren i cvet. Smatra se da je prirodni sok od koprive najbolji napitak za čišćenje i poboljšanje krvi koji ujedno reguliše visoki šećer. Ima pozitivno delovanje na peristaltiku creva i poboljšava celu probavu. Jedno od najdelotvornijih svojstava je pozitivan učinak na urinarne infekcije i detoksikaciju organizma. Upravo iz tog razloga se može koristiti kao sok za lečenje problema s bubrezima.

Za sirup vam je potrebno:

400 grama mladih listova koprive (bere se u proleće i jesen)

1 litra pročišćene vode

7 limuna

800 grama smeđeg šećera

5 kašika meda

Listove koprive operite, stavite ih u posudu i ulijte vodu u koju ćete staviti pet isečenih limuna. Ostavite poklopljeno 24 sata. Idućeg dana izgnječite sve sastojke i procedite tečnost. Nakon toga dodajte sok od dva limuna i smeđi šećer. Stavite smesu na vatru i zakuvajte do vrenja. Neka vrije 5 minuta. Za vreme kuvanja stalno mešajte. Na površini će vam se pojavljivati pena koju trebate ukloniti. Kada se smesa ohladi, dodajte med neposredno pre nego što ulijete tečnost u staklene teglice. Dobro zatvorite i čuvajte na hladnijem i tamnom mestu. Ovako napravljeni sok od koprive može trajati oko pola godine, svakako uz dobro sterilizovane tegle i pravilno čuvanje.

Osim raznih čajeva za bubrege i ostale urinarne probleme, postoje namirnice i vitamini koji će pomoći pri tim problemima. Jako su delotvorne biljke đumbir, koren belog sleza, klinčić i smreka. Od namirnica će vam pomoći lubenice, sok limuna, brusnice i semenke buče.

Kako bi osigurali zdravlje bubrega i urinarnog trakta pripazite na dovoljan unos vitamina B2 i B6 kao i magnezijuma. Uvek pazite na to da izbegavate cigarete, alkohol i kofein i pazite na svoju ishranu kako bi vam krvni pritisak i šećer bili na normalnom nivou. Pijte puno tečnosti jer će to pomoći detoksikaciji organizma i održavajte zdravu telesnu težinu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs