Veoma korisno

Koren čička čini čuda za organizam: Evo zašto što pre treba da ga uvrstite u ishranu!

Podzemni deo ove poznate trnovite biljke može da bude važan dodatak ishrani svakog čoveka, jer u sebi ima toliko dobrih stvari koje nikome ne mogu da štete

Fitnes & Nutricija
21:24h Autor:
Koren čička čini čuda za organizam: Evo zašto što pre treba da ga uvrstite u ishranu!
Foto: Profimedia

Još od antičkih vremena, koren čička se koristi zbog svojih lekovitih svojstava. Čičak svoje poreklo vuče iz Azije, a posebno je bio cenjen i gajen u Japanu.

Podzemni deo ove poznate trnovite biljke može da bude važan dodatak ishrani svakog čoveka, jer u sebi ima toliko dobrih stvari koje nikome ne mogu da štete.

Koren čička se u prodavnicama može naći svež ili sušen. Preporučuje se uvek da se skuva pre konzumiranja, a onda da se pomeša s drugim svežim povrćem, kao što su krompir, šargarepa ili luk.

Važno je izbegavati korenje čička koje je izgubilo svoju prirodnu boju ili ono koje je preterano suvo, s obzirom na to da presušeni koren čička nema isti hranljivi sadržaj.

Ovaj koren može pomoći održanju zdravstvenog stanja optimalnim, s obzirom na činjenicu da u sebi sadrži brojne korisne materije. Koren je bogat antioksidantima, koji su sposobni da štite telo od širokog spektra medicinskih problema.

Izlečite alergiju prirodnim putem: Domaći lekovi koji garantovano deluju!

foto: Profimedia

Štaviše, zbog svog bogatog sadržaja antioksidanata, čičkov koren može da poboljša opšte kognitivne funkcije.

Kada je reč o kalorijskom sadržaju, važno je pomenuti da je koren čička niskokaloričan. U sto grama ima svega 72 kalorije, što ga čini idealnim izborom za sve one koji žele da izgube na težini. Visok sadržaj polisaharida, posebno inulina, može da pomogne i onima koji pate od zatvora.

Bitno je reći i da je podzemni deo čička bogat vitaminima i mineralima, posebno folnom kiselinom, niacinom, riboflavinom i vitaminima C i E. Osim toga, čičkov koren je i dobar izvor kalijuma – u 100 grama ima oko 308 miligrama ovog minerala. Takođe je bogat i drugim mineralima, poput magnezijuma, gvožđa, cinka, kalcijuma i selena.

Koren čička – Medicinska upotreba

Koren čička se može koristiti za eliminaciju toksina iz krvi i drugih delova tela, delujući i kao moćan diuretik. Kada je reč o površinskoj primeni, može se koristiti za uspešno ublažavanje različitih stanja kože. Čak i oni koji pate od suve kože mogu imati koristi od lokalne primene čičkovog korena, koji deluje umirujuće.

Svi mislimo da bespotrebno raste svuda: Malo ko zna koliko ova biljka pomaže!

foto: Profimedia

Pošto je bogat vitaminima, mineralima i drugim korisnim materijama, nije iznenađenje što koren čička može da se koristi za stimulisanje funkcije važnih organa, kao što su srce, jetra ili žučna kesa. On može da se koristi za regulisanje disajnih problema, a kada je u pitanju zdravlje gastrointestinalnog trakta, koren ove biljke može se koristiti kod pacijenata koji pate od probavnih poremećaja, poput gasova, dispepsije, gorušice i slično.

Sve ovo omogućava mu bogatstvo vlaknima, što je pravi preduslov efikasnog leka protiv zatvora.

Takođe, sadrži i mnoštvo korisnih materija za lečenje upale i bolesti zglobova, čime se poboljšava obim kretanja i eliminisanje neugodnih simptoma, kao što su bol ili ukočenost.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs