Kada su u pitanju naši zglobovi i tetive, najjednostavnije rečeno, kolagen je “lepak” koji ih drži zajedno. Po svom sastavu, on je veoma kompleksan protein, sastavljen od čak 19 aminokiselina, među kojima su najznačajnije glicin, arginin, glutamin i prolin.
Proizvodnja kolagena u našem telu prirodno počinje da usporava kako starimo. Ovom degenerativnom procesu možemo zahvaliti za brojne znake starenja, kao što subore, isušivanje kože i bolovi u zglobovima zbog slabije ili potrošene hrskavice.
Drugi faktori koji se tiču životnog stila kojim čovek živi, kao što je ishrana bogata šećerom, pušenje i velika količina sunčevom izlaganju, takođe doprinose smanjenju nivoa kolagena. Utvrđeno je da bolesti povezane sa kolagenom najčešće nastaju zbog kombinacije genetskih defekata, smanjenog unosa hrane bogate kolagenom, nutritivnih nedostataka i probavnih problema koji utiču na proizvodnju i sintezu kolagena. Ipak, konzumiranje namirnica kao što jesupa od kostiju može da obezbedi dosta zaliha ovog životno važnog proteina. Možemo izdvojiti sedam prednosti kolagena, odnosno sedam načina pomoću kojih kolagen može da podstakne boljitak našeg zdravlja.
Kolagen je protein koji se nalazi skoro svuda u ljudskom telu – u mišićima, kostima, koži, krvnim sudovima, digestivnom sistemu i tetivama. Kako starimo, sve ga je manje, pa ga je neophodno uzimati kroz ishranu